Hz. Mevlana ve ailesinin kabirlerinin bulunduğu Mevlana Müzesi’nin simgesi yeşil kubbe ve müze çevresinde restorasyon çalışması başladı. Yeşil kubbenin çinileri 60 yıl sonra maviye yakın turkuaz renkle yenileniyor.
KONYA – Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek ziyaretçi rekorları kıran Hz. Mevlana ve ailesinin kabirlerinin bulunduğu Mevlana Müzesi’nin simgesi yeşil kubbe ve müze çevresinde restorasyon çalışması başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak restorasyon çalışmalarının 1 Aralık 2021’e kadar sürmesi bekleniyor.
“Dünyadaki tüm Mevlevi dergahlarının merkezi”
Restorasyon çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana Müzesi’nin Selçuklular döneminden itibaren dünya üzerindeki tüm Mevlevi dergahlarının merkezi olduğunu belirterek, 1926 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başladığını söyledi. Yarar, müzenin, 1954 yılından itibaren de Mevlâna Müzesi adıyla Konya’nın dünyaca tanınan ve en çok ziyaret edilen yeri haline geldiğini vurguladı.
Geleneksel tarzda yenilenecek
Yeşil kubbe anlamına gelen Kubbe-i Hadra’nın çinilerinin; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde, en sonuncusunun 1955 ve 1965 yılları arasında olmak üzere 7 kez değiştirildiğini kaydeden Yarar, “Türbenin çinileri, o günlerden zamanımıza gelene kadar yıprandı. Dışarıdan da çıplak gözle rahatlıkla görülebileceği gibi yer yer çini kaplamalarda kabarmalar ve dökülmeler başladı. Çinilerin; restorasyon çalışmaları için oluşturulan Bilim Kurulu’nun değerlendirmeleri sonucunda geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verildi. Türbenin ve çinilerin teknik ölçümlenmesi yaptırılarak, var olan çinilerin adet ve ebatlarının tespiti yapıldı. Müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak maviye yakın turkuaz renkte çinilerin üretilmesine karar verildi” dedi.
“Mevlana’ya hizmet edenleri bu şehir unutmayacak”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, Kubbe-i Hadra’nın görüldüğü her yerde akla İslam’ı, Konya’yı ve Mevlana’yı getirdiğini söyledi. Mevlana’nın; aşkın kalemi, barışın sembolü, kardeşliğin şemsiyesi olduğunu ifade eden “Altay, “Her yıl o yeşil şemsiyenin gölgesinde huzur bulmak için Konya’ya akın eden yüz binlerce aşk eri, derdine ilaç bularak şehrimizden ayrılır. Kubbe-i Hadra, sadece geçmişimizi temsil eden mimari bir yapı değildir. Kubbe-i Hadra, temsil ettiğimiz inanç ve kültürümüzün en belirgin alamet-i farikalarındandır. Öyle ki; görüldüğü her yerde akla İslam’ı, Konya’yı, Hazreti Mevlana’yı getirmektedir. Şehrimizin sembolü, inancımızın boyası, kültürümüzün mayasıdır. Artık uzaktan bakıldığında dahi tamirata ihtiyaç duyulduğu görülebilen Kubbe-i Hadra’da en ince detayları günümüz teknolojisi göz önünde bulundurularak yapılacak olan restorasyonun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Mevlana’ya ve Kubbe-i Hadra’ya hizmet edenleri bu şehir unutmayacaktır” diye konuştu.
10 bin 500 yeni özel çini üretilecek
1 Aralık 2021 tarihine kadar sürmesi beklenen restorasyon çalışmalarında Kubbe-i Hadra’nın dış cephesi görseller ile kapatılarak iskele kurulacak. Mevcut çiniler sökülerek 1965 yılındaki yapılan uygulamada çini altına yapılan beton sıyırılarak tuğla kubbe ortaya çıkarılacak. Proje çerçevesinde belirlenen yaklaşık 10 bin 500 adet 300 ayrı ölçekte muhtelif ebatlarda çini imal ettirilip yerine takılacak. Restorasyon çalışmalarının tamamı Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı adına hayırsever işadamı Ali Akkanat tarafından karşılanacak.