Yerli üretim alanında Türkiye’de bir ilk olan protokole Yenimahalle Belediyesi ve İABB Başkanı Fethi Yaşar imza koydu. Protokol ile İŞİM, belediyelerin ihtiyaç duyduğu malzeme ve ekipmanları tedarikçi arayışında birliğe destek verecek. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası projelerde işbirliğine gidilecek.
İç Anadolu Belediyeler Birliği (İABB), Türkiye’nin ve Ankara’nın lider sektörlerinden iş ve inşaat makineleri alanında yerli üretim yapanlara destek amacıyla yeni bir adım attı. 200 üyesi olan İABB, sektörünün öncüsü İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi’yle (İŞİM) protokol imzaladı. OSTİM OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşen imza töreninde Türkiye’de bir ilk olan protokolü Yenimahalle Belediyesi ve İABB Başkanı Fethi Yaşar, İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim ile birlikte imzaladı. Protokol ile İŞİM, İABB üyesi belediyelerin ihtiyaç duyduğu malzeme ve ekipmanları tedarikçi arayışında birliğe destek verecek. Aynı zamanda iki taraf, sektörün gelişimine katkı sağlayacak ulusal ve uluslararası projelerde de işbirliği içerisinde bulunarak ve ortak projeler yürütecek.
“Yerli üretim desteklensin” çağrısı
Başkan Yaşar, konuşmasında yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı olduğumda birliğe üye olan belediye sayısı 35’di. Şu anda 200 üyesi var. Belediyelerin Anadolu’nun her kentinde güzel işler yapması, verimli kaynak kullanması için eğitim veriyoruz. Çeşitli yardımlar yapıyoruz. Bütçemiz var. O bütçede büyükten alıyoruz, küçüğe veriyoruz. Bu protokolle de bu belediyelerimizin ihtiyaçları ile diğer sektörlere kapı açacağız. İlk olarak ülkemizde yetişen, üretilen malı tercih etmeliyiz. Devletin bu konuda yerli üretimi destekleme ve koruma tedbirleri alması lazım” dedi.
“Yerli üretim tercih edilmeli”
Yaşar, “Yenimahalle’ye ilk geldiğimde söyledim. Ürün Yenimahalle’de varsa Yenimahalle’yi tercih edeceksiniz, Ankara’da varsa Ankara’yı tercih edeceksiniz, Türkiye’de varsa ilk ülkemizi tercih edeceksiniz. Ondan sonra dışarıya bakacaksınız” hatırlatmasında bulundu. Bu şekilde Yenimahalle’nin ticaretteki payını yüzde 30 seviyelerinden yüzde 41’e çıkardıklarını anlatan Yaşar, “Ben Türkiye Belediyeler Birliği’nin de encümen üyesiyim. Bu konuda Belediyeler Birliği olarak iş makineleri veriyoruz. OSTİM’de üretilen makineleri ben encümene taşırım. Belediyelerin kullanabileceği araç ve gereç varsa onları da taşırız. Bu sayede hem esnafımıza hem de milli sanayiye katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Hedefte dünyaca aranan bir marka olmak var
İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim de, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi olarak 144 tane üretici firmanın bir arada bulunduğu, uluslararası pazarlarda Türk iş makinesi markasının dünyaca aranan bir değer olmasını sağlamak için çalıştıklarını vurguladı. Rasim, “İç Anadolu Belediyeler Birliği’ne, belediyelerin ihtiyaçları olan makinelerin, ekipmanların, yedek parçaların ve diğer hizmet araçlarının temini konusunda niyetlendik. Bu anlamda önce Yenimahalle Belediyesi sonra bütün İç Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’ne talebimizi ilettik. Başkanımız Fethi Yaşar’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Protokol güzel bir başlangıç ve örnek olacak”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise, İç Anadolu Belediyeler Birliği’ne ve Başkan Yaşar’a protokol nedeniyle teşekkür etti. İŞİM ve Birlik arasındaki protokolün kendileri için çok güzel bir başlangıç ve örnek olacağını söyleyen Aydın, “Bu, bizim hayal ettiğimiz bir şey. Sadece Türkiye değil, yakın coğrafya dahil iş ve inşaat makinelerinin odağı, merkezi burası. Birinci el makineler Ankara’da yoğun şekilde yapılıyor. İkinci el makinelerin bütün satış noktaları burada odaklanıyor. Bunların yedek parçasını yapanlar, bütün dünyaya satanlar burada. Burada yurt dışına da iş yapan çok ciddi firmalarımız var” ifadelerini kullandı.