Yaşayan bir hayal; Marinaleda!
Polisin, suçun ve işsizliğin olmadığı; ‘ütopya’ olarak görülen İspanyol kasabasıyla tanışın…İspanya’nın güneyinde bir Endülüs kasabasıolan Marinaleda’da işsizlik yok. Kasaba, tarım kooperatifleri sayesinde, ekonomik açıdan da refah içinde…
Marinaleda, İspanya’nın güneybatısında yer alan Endülüs Özerk Bölgesi’nin, Sevilla iline bağlı bulunan küçük bir belde. 25 km2’lik alana kurulan ve 2014 yılındaki nüfus sayımına göre bu beldede sadece 2,748 kişi yaşıyor.
Marinaleda’nın tarihi 5000 yıl önceye, geç Neolitik ve Kalkolitik dönemlere kadar uzanıyor.Şimdi belediye kapsamında olan topraklarda, insan yerleşiminin ilk belirtileri yaklaşık 5000 yıl önceye gidiyor. Bölgede taş aletler ve tohumlar ve yerleşim yerlerinin izleri bulunmuş.
Ancak bu beldeyi diğerlerinden farklı, gerçekten farklı kılan bir özelliği var: Yönetim şekli!
Marinaleda, 30 yılı aşkın süredir sosyalist belediye başkanı Juan Manuel Sánchez Gordillo tarafından yönetiliyor. Marinaleda’nın bugünkü noktaya taşınan öyküsü diktatör Franco’nun 1975 yılında devrilmesine kadar uzanıyor. Franco’nun 1977 yılında devrilmesinden sonra kurulan Tarım İşçileri Birliği sosyalist belediyenin ilk nüvesini oluşturuyor. Demokrasiye geçişin ardından yapılan ilk yerel seçimlerde, 11 sandalyeli belediye meclisinin 9’unu İşçilerin Birliği Kolektifi kazanıyor. Ardından açlık grevleri, eylemler, işgaller vs. yoluyla, yıllarca sürdürülen mücadeleler sayesinde El Humoso adlı 1200 hektarlık çiftlik 1991 yılında kamulaştırılıyor. Kamulaştırılan ve işçi kooperatifine devredilen tarla ve çiftlikleri işçiler yönetiyor. Akdeniz iklimine uyacak biçimde zeytin ve turunçgiller ile birlikte, buğday, bakla, brokoli, biber gibi ürünler de yetiştiriliyor.
AMAÇ KÂR DEĞİL, İŞ YARATMAK
Köydeki tarlalarda çalışan herkes günde 6 saat karşılığında 47 Euro (yaklaşık 158 TL) kazanıyor. Elde edilen gelirlerin kalanıyla beldenin ihtiyaçları karşılanıyor. Spor tesisleri, yeşil alanlar ve “Kendin İnşâ Et” isimli ucuz konut projesinin yapımında kullanılıyor.
1970’lerin sonlarında beldedeki işsizlik oranı yüzde 60 dolaylarındaydı ve Marinaleda ciddi düzeyde bir yoksulluk vardı. Bugün ise tek bir işsiz dahi yok! 2008 yılında İspanya’yı da çok büyük ölçüde etkileyen küresel ekonomik kriz de beldeyi hiç etkilemedi. Günümüzde ise Marinaleda işsiz kimse yok ve krizden sonra birçokları tarafından örnek bir model olarak gösteriliyor. Marinaleda eğitim, Endülüs Bölgesi’nin müfredatına göre işleniyor ancak ders dışı aktivitelerde “vatandaşlık eğitimi”, “bahçecilik” gibi beldenin toplumcu idealine uygun eğitimler veriliyor.
Ve en ilginci: Marinaleda’da polis yok! Belediye bir polis teşkilatına sahip değil. Buna karşın herhangi bir suç ve ayrımcılık da bulunmuyor.
Özelkalem Türkiye’nin Yerel Yönetim Ağı
►Özelkalem Dergisi 15. Yıl Özel Sayısı’nı Gururla Sunar.. ►Abone ol
►İzle Türkiye! ►Abone ol
Sosyal medyada bizi takip edin: ►Instagram: https://www.instagram.com/ozelkalemde… ►Twitter: https://twitter.com/ozelkalemdergi ►Facebook: https://www.facebook.com/ozelkalemdergi/