Van Büyükşehir Belediyesi, kentin trafik sorununu büyük ölçüde çözecek olan hafif raylı sistem ile ilgili ilk adımı attı.
Van’da yıllardır önemli bir gündem maddesi olan hafif raylı sitem ile ilgili ilk somut adım gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesinin 4 aydır yürüttüğü çalışmaların ilk sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Toplu Taşıma Hizmetleri (MOTAŞ) Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı yapılan fizibilite çalışmaları ile ilgili birer sunum gerçekleştirdi.
“Halkın değerlendirmesine açıyorum”
Yapılan sunumların ardından konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, kentin ulaşım ve trafik sorununu çözme noktasında kamuoyu ve halkın talepleri doğrultusunda süratli bir çalışma yaptıklarını belirtti. Vali Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız bu çalışma bir ulaşım master planı değil. Master planı çok daha uzun süren bir çalışmadır. Bu çalışma toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır. Bizim yaptığımız çalışma ise vatandaşımızın toplu taşıma sisteminde memnun olmamasından kaynaklı olarak, ulaşım sisteminin rehabilite edilmesi adına yapılan bir çalışmadır. Tramvayın yüksek maliyetli olduğunu gördük” dedi.
Van için şuan karar vermeyeceklerine dikkat çeken Zorluoğlu, “Bu basın toplantısıyla halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına açıyorum. Basınımız bunu vatandaşımıza duyuracak. Biz de belediye ve valilik olarak bu sunumları internet sitelerimize koyacağız ve vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Toplu taşıma noktasında ve ulaşım konusunda Van’ın sorunları var. Vatandaşlarımız bundan menün değil. Biz bunu rahatlıkla ortaya koyuyoruz. Van’da toplu taşımda yeni bir vizyonda çözüm arıyoruz” diye konuştu.
“Gündeme alınacağına inanıyorum”
Zorluoğlu, toplu taşıma sisteminin rehabilitasyonu ve kente yeni bir toplu taşıma soluğu getirmenin hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Vali Zorluoğlu; “Önümüzdeki süreçte hafif raylı sistem Van gündemine alınacak. Buna inanıyorum. Şu anda görünen hafif raylı sistem hem çok maliyetli hem de uzun bir süreç alacak bir sistemdir. Belki kısa vadede Van için bir elektrikli otobüs ya da trambüs Malatya’daki gibi hayata geçirilebilir. Malatya gibi Van’a da trambüsün makul olacağını düşünüyorum. Hafif raylı sisteminde önümüzdeki süreçte gündemimize alacağımızı düşünüyorum. Van gibi bir şehirde yeni ulaşım sistemlerinin konuşulması ve gündem oluşturulması bizim açımızdan çok önemli. Biz Van’ın gerçek gündemlerle meşgul olmasını istiyoruz. Biz Van’da somut hizmetlerle gündeme gelmek istiyoruz. Devleti somut hizmetlerle vatandaşın gönlüne dokunacak hizmetlerle burada görünür kılmak istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Şoför esnafı mağdur edilmeyecek”
Zorluoğlu, hafif raylı sistemi uygularken kentte bulunan şoför esnafını mağdur etmeyeceklerini vurguladı. Zorluoğlu, şunları kaydetti:
“Van’da ulaşımın rahatlaması için hangi sistem uygulanırsa uygulansın şoför esnafımız hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Otobüsçü ve minibüsçü
vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken tüm çalışmaları yapacağız. Şoför esnafımız bu konuda rahat olsun. Biz burada vatandaşın daha konforlu bir ulaşıma kavuşmasını hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken başka mağduriyetler ortaya çıkarmayacağız. Hangi sistem olursa olsun şoför esnafımızla birlikte adım atacağız. Toplu taşıma sadece yeni otobüslerin, yeni hatların açılması ile çözülmüyor. İlimizdeki trafik meselesinin başka boyutları var. Biz görevi devraldığımızdan bu yana sorunlar var. Elimizde sihirli değnek yok.”
Sorunları çözme konusunda maddi sıkıntıların olduğunu anlatan Zorluoğlu, şunları söyledi:
“Sorunların azaltılması için ilk olarak parkomat sistemini hizmet açtık. Caddeler üzerindeki karmaşalara son verdik. Ara sokaklardaki karmaşayı da yeni oto parklar yaparak çözeceğiz. Yine aynı şekilde elektronik bileti hayata geçirdik. Van’ın daha önce bunu yapmadığını hayretle gördüm. Bunun çalışmasını da yaptık ve elektronik bilet başladı. Yılsonu itibariyle artık tam anlamıyla bu sisteme geçeceğiz.”