Yarımada’ya büyük hareketlilik kazandıran 4’üncü Urla Enginar Festivali birbirinden renkli görüntülerle başladı. Festival, 1,5 milyon ziyaretçi hedefiyle düzenlendi.
“Uluslararası Enginar Festivali” Urla’da yine büyük bir heyecan yaratıyor. Bu yıl 4. kez düzenlenen festival, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi akınına uğruyor. Festival, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Reseau Delice işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Urlalıların hedefi, 29 Nisan’a kadar devam edecek festival süresince 1,5 milyon ziyaretçi ağırlamak.
Halk oyunları renk kattı
Festivalin, enginar yemeği yarışmaları, tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne olması bekleniyor. Enginar Festivali, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı kortej yürüyüşüyle başladı.Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekipleri de renk kattı.
“Toprağı severseniz sizi hiç bırakmaz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölge insanının emeği ve alın terini düzenledikleri ulusal ve uluslararası etkinliklerle değere dönüştürmek, Yarımada’nın ürünlerini tüm dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti. Kocaoğlu, “Üretmenin ne demek olduğunu, haklı kazancın, harama el uzatamadan kazanmanın ne demek olduğunu çiftçilerimiz görüyor. Ben de Türkiye’den en çok tütün üreten bir ilçede 6 yaşından 27 yaşına kadar tütün üretmiş bir kardeşinizim. Toprak anadır. Ona bakarsanız, severseniz, sizi hiç ama hiç aç bırakmaz. Çiftçi ne zengin olur ne aç kalır. Karnını yarmışlar ’40 tane gelecek yıl’ çıkmış. Hayat akıp gider ama çiftçi hep üretir” dedi.
Kocaoğlu, sanayi, inşaat sektörü ve finans kuruluşlarına dağıtılan teşviklerin yüzde 1’inin tarıma verilmesi durumunda tarım ihracatının 80-100 milyar doları bulacağını ifade etti. Kocaoğlu, “Temel sektör Türkiye’de tarımdır, tarımdır, tarımdır. Bunu herkesin böyle bilmesi, yol haritasını böyle hazırlaması gerekir” diye konuştu.
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Kırsal Kalkınma Modeli’ni herkesin örnek aldığını belirtti. Uyar, “İyi ki, İzmir Büyükşehir Belediyemiz var. İyi ki Aziz Kocaoğlu var. Yerelden kalkınma hedefiyle üreticiye destek oldu, köyden kente göçü önleyip istihdam alanı yarattı, ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer bulmasına öncülük ederek ‘İzmir Modeli’ ile Türk tarımına örnek oldu. Yarımada’nın binlerce yıldan süzülüp günümüze ulaşan doğal, kültürel ve tarihi mirasını, İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi ile koruma altına aldı” ifadelerinde bulundu.
“4 yıl önce bir hayal kurduk”
Uyar, “Bu plan, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, meslek odalarımız, bölge halkımız, akademisyenlerimiz tarafından şekillendirilen bir çalışma olması dolayısıyla ayrıca kıymetlidir. Kentlerin gerçek zenginliği, yerel varlıklarının miktarı ve gücüyle yakından ilişkili olduğundan sürdürülebilir bir büyüme için kendi varlık odaklarımıza göre hareket etmemiz ve markalaşma çalışmaları yapmamız gerekirdi. Biz de öyle yaptık. Biz bundan 4 yıl önce bir hayal kurduk. Günden güne tütün misali azalan enginar üretimi direnişiydi bu aslında. Tarım arazilerimizi sattırmamak adına bir eylen başlattık. Adına da festival dedik. Herkes bu büyük, koca etkinliği festival sanırken, biz enginar üreticisiyle el ele verip bir çığır açtık. diye konuştu.