Erzurum’un Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un “marka” projesi olan “Üç Kümbetler Projesi” zorlu yolculuğunu tamamlıyor.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un “marka” projesi olan “Üç Kümbetler Projesi” çalışmalarında sona gelindi. Proje alanında altyapı çalışmaları bitirildi. 11 adet bakımsızlık nedeniyle yıkılmış Erzurum konağı aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Müze binası ilerliyor ve tarihi Hafız Paşa İlkokulu binası tamamlanmak üzere. Çevre düzenlemesi bu yaz tamamlanacak Üç Kümbetler, yerli ve yabancı turistlere hizmet vermeye başlayacak. Proje alanı, barındırdığı 6 anıtsal eser ve 22 sivil mimari örneğiyle Erzurum’da adeta bir tablo görüntüsü oluşturacak. Projenin mimarı Ali Korkut, Üç Kümbetler’in Erzurum’un siluetini değiştireceğini belirtti.
720 bina yıkıldı
Üç Kümbetler proje uygulama alanı 150 dönümden oluşuyor. Belediye, kamulaştırmalar için 720 binayı yıktı. 100 milyon lira civarında hak sahiplerine ödeme yapıldı. Kamulaştırma sürecinde, 5 bin kişiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Hak sahiplerinin yüzde 95’i ile gönül rızasıyla anlaşmaya varıldı ve yüzde 5 ise mahkeme kararıyla kamulaştırıldı.
“Anıtsal eserin çevresini açtık”
Belediye Başkanı Ali Korkut, alanda 6 adet anıtsal eserin çevresini açtıklarını belirtti. Korkut, 19 sivil mimari örneğinin de gün yüzüne çıkarıldığını vurguladı. Süreçte 6 anıtsal eserin restorasyonunun yapılacağını anlatan Korkut, “19 sivil mimari örneğiyle ilgili restorasyon çalışmalarımız sürüyor. Alanda yapımı süren kent müzesi tamamlanarak, ziyaretçi karşılama merkezi ile birlikte bu yıl içerisinde hizmete girecek. Kent Müzesinin ödeneğinin çıkarılmasında desteğinden dolayı Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’a teşekkür ediyorum. Yöresel yemeklerin yenileceği, ürünlerin tanıtılacağı bir arasta yapılacak. Proje alanı, çarşısı, butik otelleri, kültür merkezi ile tarihi bir yarımada farklı bir yaşam sunacak. Üç Kümbetlerde bu yıl çevre düzenlemesiyle projenin yüzde 4550’lik bir kısmı tamamlanmış olacak. 2019 yılında Üç Kümbetler bir tablo gibi ortaya çıkacaktır” dedi.
“Görselliğe önem veriliyor”
Korkut, proje ile görselliğe önem verildiğini ve şehircilik kimlik ve kişiliğine katkı sunulacağının altını çizdi. Korkut, “Amacımız burayı Erzurum’un en önemli tablosu konumuna getirmektir. Açık hava müzesi konumuna getirmektir. İnşallah tamamlandığında şehir farklı bir şehir olacak. İddia ediyorum, doğu Anadolu’nun merkezi konumunda bir şehir. En önemli merkezlerinden bir şehir, ve bu şehir 2 yıl sonra hak ettiği yerde olacak şekilde, mimari üslubuyla tarihi değerleri ön plana çıkarılmış şekliyle yerini alacaktır. Bu proje Erzurum’a vizyon kazandıracak bir proje. Burası Erzurum’un kalbinde yerleşen bir kültür aksı konumuna gelecek” diye konuştu.