Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje doğrultusunda,
‘Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerleri’ ile pet ve metal şişeler geri dönüşüme kazandırılırken, karşılığında ise Trabzon Metropol Kart’a kredi yükleniyor.
Proje kapsamında, özellikle insanların yoğun olduğu 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı ile birlikte Kaşüstü Hastanesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon
Üniversitesi ve Moloz otobüs durakları olmak üzere 5 ayrı noktaya Metropol Kart’a kredi yükleyen sistem olan ‘Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerleri’ monte edildi.
İLK ADIMI ATTIK
Trabzon Büyükşehir Belediyesinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Sıfır atık hedefi doğrultusunda farkındalık yaratmak adına Trabzon Metropol Kart’a atık başına bakiye yükleyecek yeni projemizle, geri dönüştürülebilir içecek atıkları kendi aralarında ayrı ayrı toplanarak verimsiz ürün olmaktan çıkarılmaktadır.
Geri dönüştürülebilir atıklar, ayrı şekilde toplanmadığı zaman verimsiz bir ürün elde edilebilmektedir.
Depozito yönetim sistemi ile sektörde plastik şişenin üretimi için granül, cam şişe için kuvars materyalleri yurt dışından ithal edilmektedir.
Tüm bu içecek ambalajları atık haline gelmeden kendi aralarında ayrı ayrı toplanarak, temiz hammadde halinde plastik, cam, metal olarak kullanılmasına katkıda bulunacağız. Ülkemizde 2022 yılında içecek ambalajlarında depozito uygulaması başlayacaktır.
Bu projemiz ile depozito uygulamasına da ilk adımı atmış olduk. Büyükşehir Belediyesi olarak Sıfır Atık Projesi kapsamında ülke kaynaklarımızı en verimli ve doğru şekilde kullanıp gelecek nesillere daha yaşabilir çevre bırakmak adına çalışmalarımız devam edecek” ifadeleri kullanıldı.
NE KADAR BAKİYE YÜKLENECEK?
Açıklamada ayrıca, “Atık, akıllı konteynere atıldığında, makine üzerinden Trabzon Metropol Kart’a bir bakiye yüklenecek ve bu para, Trabzon Metropol Kart’ta indirimli otobüs bileti olarak kullanılabilecektir.
Bu kapsamda; 0,33 litre pet şişe için 2 kuruş, 0,50 litre pet şişe için 3 kuruş, 1 litre pet şişe için 4 kuruş, 1,5 litre pet şişe için 5 kuruş; 0,33 litre alüminyum için 6 kuruş, 0,50 litre alüminyum için 7 kuruş, cam şişe için 2 kuruş bakiye yüklenecektir.
Vatandaşlarımızdan dolu şişelerin veya farklı malzemelerin makineye atılmaması konusunda destek bekliyoruz. Makine dolu şişeyi ve farklı malzemeyi tanımakta ve tanımsız kutuya atmaktadır.
Bu konteynerin ileride sadece kamu alanlarında değil, özel marketlerde bile kullanılmasıyla çok ciddi bir geri dönüşüm sağlanacağını düşünmekteyiz” denildi.