Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Tabakhane Vadisi’nde hayata geçirmek istediği otopark projesi öncesi yaptırdığı sondaj çalışması ile tarihi dokuyu gün yüzüne çıkardı. Şehrin merkezinde Trabzon’un tarihi kimliğine değer katacak bir alanın ve yapıların ortaya çıkarılmasına vesile olan Büyükşehir Belediyesi, sondaj çalışmalarını da yakından takip ediyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Tabakhane Köprüsü ile Maraş Caddesi arasında kalan yerde gerçekleştirmek istediği kapalı otopark projesi öncesi alandaki kültür varlıklarını tespit etmek üzere sondaj çalışması yapılması talebinde bulundu. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararı üzerine Trabzon Müze Müdürlüğü başkanlığında, KTÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yavuz’un bilimsel danışmanlığında, Büyükşehir Belediyesinin işçi ve ekipman desteği ile gerçekleştirilen sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldı.
MEMNUNİYET DUYUYORUZ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar ve bulunan tarihi eserlerle ilgili yapılan detaylı açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin merkezinde tarihi ve kültürel değeri yüksek, Trabzon’un tarihi kimliğine daha da değer katacak böyle bir alanın ve yapıların ortaya çıkarılmasına vesile olmaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Bahse konu alanda Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararı üzerine Trabzon Müze Müdürlüğünün başkanlığında, KTÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yavuz’un bilimsel danışmanlığında ve Büyükşehir Belediyemizin işçi ekipman desteği ile sondaj çalışması yürütülmektedir.”
TARİHİ KALINTILARA VE ESERLERE ULAŞILDI
“Süreç içerisinde Trabzon Müze Müdürlüğü başkanlığında 4 ayrı sondaj çalışması yapılmıştır.
Sondaj çalışmasında 1 numaralı açmada, Ortahisar surlarının dış yüzüne bitişik büyük kesme taşlar ile oluşturulmuş büyükçe bir yapının kalıntılarına ulaşılmıştır. Söz konusu yapıyı oluşturan taşlar oldukça büyük, düzgün ve nitelikli bir biçimde işlenmiştir. Roma dönemine tarihlenebilecek mekanın işlevini tam olarak tespit edebilmek için alanda kazının bir miktar daha genişletilmesinden sonra daha net verilere ulaşılacaktır. 2 numaralı açmada ise mevcut sur duvarlarının 9 metre dışında, dış yüzü 7.5 metre derinliğe inen (kuzey-güney yönde) Doğu Roma dönemine ait anıtsal bir hendek duvarı tespit edilmiştir. Küçük buluntu olarak 5 adet sikke, 1 adet şamdan (?) ve çok sayıda 12. ve 13. yüzyıl Doğu Roma dönemine ait seramik parçası ile Osmanlı dönemine tarihlenen seramik parçaları ele geçmiştir. Kazı devam ettiği takdirde birçok veri ve yeni bulgunun ortaya çıkması muhtemeldir.”
ALANA ZARAR VERİLMEDİ
“Büyükşehir Belediyesi olarak sürecin en başından itibaren Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulumuzla, Müze Müdürlüğümüzle ve üniversitemizle çalışma yaptığımız için alana hiçbir zarar verilmemiş, bilakis alan eserleriyle birlikte ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonunda hazırlanacak müze raporu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulacaktır.”
EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ
“Hazırlanacak rapora göre alanda bundan sonra yapılacak arkeolojik ve bilimsel çalışmalar ile alanın nasıl değerlendirilip şehre kazandırılacağı konularına ise ilgili kurumlarla birlikte karar verilecektir. İlk bulgular ve alanda tespit edilen yapılarla ilgili bilim insanlarımız ve uzmanlarımızın çalışmaları neticesinde kesin bilgilere ulaşılacaktır. Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonra yürütülecek çalışmalara da yakından destek verecek ve bahse konu alanın şehrimizin tarih ve kültür turizmi için en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacağız.”
Şanlıurfa’da Gastronomi merkezi – TIKLAYIN
anlıurfa Büyükşehir Belediyesi, tarihi Haleplibahçe havzasında bulunan Sakıbın Köşkü’nde başlattığı restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Aslına uygun olarak yenilenen tarihi yapı ‘Gastronomi Merkezi’ olarak hizmet vermek
için gün sayıyor. Gastronomi merkezinde, Şanlıurfa’ya özgü yöresel lezzetlerin tanıtılması planlanıyor.
Tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın gastronomi alanındaki lezzetlerini UNESCO’ya tescil ettirmekte kararlı olan Büyükşehir Belediyesi “Dünyanın En Eski Mutfağı” sloganında yolunda çalışmalarını sürdürüyor.