Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde bulunan Sultanhanı Kervansarayı, ilçe belediyesi tarafından restore edilmeye başlandı.
Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde bulunan Sultanhanı Kervansarayı’nda restorasyon çalışmaları başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca finanse edilen ‘Tarihi Sultanhanı Kervansarayı Restorasyon ve Çevre Düzenleme’ projesiyle, kervansaray içinde halı müzesi gibi mekanlar da oluşturulacak.
Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, kervansarayın Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kervansarayı olduğunu belirtti. Solak, “Kervansarayımız, Selçuklu mirası Alaeddin Keykubat’ın 1229 yılında temelini atıp 1236 yılında bitirdiği İpekyolu güzergahında bulunan en büyük kervansaray. Ortalama günlük bine yakın yabancı, 500’e yakın yerli turist ziyaretçimiz var. Biz belediye başkanı olduktan sonra Sultanhanı Kervansarayı’nın restorasyonuna el attık. 2018 yılında ilk önce avan projeyi ve mimari projeyi Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan geçirdikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ettik. Öngörülen bitiş süresi 2019 yılı. 2019 yılında inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız’ı da davet edeceğiz ve Sultanhanı Kervansarayı’nı yüzümüzün akıyla restore edip tamamlayacağız” dedi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde
Yaklaşık 800 yıldır ayakta duran Sultanhanı Kervansarayı, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Yedek Listesi’ne alındı. Yılda ortalama 500 bin yabancı turistin ziyaret ettiği Sultanhanı Kervansarayı restorasyon ekibinin sorumlusu Şantiye Şefi Büşra Suvarıklı, onarım ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Büşra Suvarıklı, öncelikle kervansarayın çatısından su almaması için bir çalışma yaptıklarını, yapılan işlemin tarihi eserlerde kullanılan en uygun malzemeyle yapıldığını belirterek, dayanıklı ve uzun ömürlü olan bu malzemeyle tarihi yapının ömrünün çok daha uzun olacağını söyledi.