Ana SayfaGündem"Su sıkıntısı ve yapılaşma mandalina bahçelerinin düşmanı oldu"

“Su sıkıntısı ve yapılaşma mandalina bahçelerinin düşmanı oldu”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un Coğrafi İşaretli mandalina ürününün ilk olarak sulama sıkıntısı yaşadığını daha sonra da yapılaşma nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu vurguladı. 

MUĞLA – Mandalina Hasat Şenliği, bu yıl Bodrum Belediyesi’nin destekleri ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Dereköy Mahallesi’nde düzenlenecek. Şenlik, 11 Ocak Cumartesi günü kortej yürüyüşüyle başlayacak. Şenlik öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Tek yapmamız gereken elimizdekileri korumak” dedi. Bodrum’un Coğrafi İşaretli ürünü olan mandalinanın ilk olarak sulama sıkıntısı yaşadığını daha sonra da yapılaşma nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Başkan Aras, şunları kaydetti:

“Turizm toplumu olma noktasına tarım toplumuyken geldik. Ailelerimiz ve bizler tarımla iştigal ederken, çok hızlı bir değişim ve dönüşümle tamamen turizmle iştigal eder hale geldik. Ama turizmin cazibesine kapılıp topraktan koptuk. Bu sene özellikle mandalina konusunda il müdürlüğümüzün bu işe talebi ve arzusu açıkçası bizi de çok mutlu etti. Demek ki, bu konuda ümidimiz var ve artarak devam ediyor. Mandalina festivali aslında bir araçtır. Asıl olan Bodrum’un bu değerini korumak. Bizler çocukken 5 ayımızı mandalina bahçesindeki evimizde geçirirdik. Ona bir çocuk gibi bakar ilgilenirdik. Hele su onun için olmazsa olmazı. Bodrum’daki en büyük sıkıntı su sıkıntısı çünkü mandalinaları sulamak için yeterli su kaynağı yok. Hal böyle olunca da üretici emeğinin karşılığını alamadı ve birçoğu imara yenik düştü. Biz bunların hepsini yaşadık ve gördük.”

Mandalina ürününü butik girişimler yaşatıyor

Başkan Aras, Bodrum Mandalinası’nın hala direnmesinde ki en büyük payın butik girişimciler olduğunu vurguladı. Aras, “Butik girişimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bireysel girişimlerin üretimlerini yerel yönetimler olarak bir araya getirerek onlara bir pazar oluşturabiliriz. En büyük görevimiz budur bence. Bodrum belki de bölgenin en büyük pazarı, çünkü yazın bir buçuk milyona yaklaşan nüfusu ile yerli ve yabancı turistleri ile çok önemli bir yer. Bu ürünleri endüstriyel bir şekilde satışa çıkarabilirsek üreticilerimize en büyük kolaylığı sağlamış oluruz. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurarken de amacımız üreticinin elindeki ürünü hiçbir aracıya gerek kalmadan tüketiciye ulaştırmaktı. Son dönemde birçok belediye bu anlamda kolektif çalışmaya başladı. Şu anda elimizdeki bir ürünü İstanbul veya Ankara Büyükşehir Belediyesi satış noktalarındaki raflara çıkarabiliriz. Şu anda belediyelerle aramızda bir network oluştu. O yüzden birbirimize bu şekilde destek olabiliyoruz” dedi.

“Tek yapmamız gereken elimizdekini korumak”

Agro Turizm konusunda planlamaların devam ettiğini açıklayan Başkan Aras, mandalina bahçelerini kapsayan imar planlarının hazırlanmasında Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm ile Çevre bakanlıklarının desteklerinin çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Aras, “Bodrum’a artık yeni şeyler kazandırmaktan ziyade elimizdekini korumamız gerekiyor. Tek yapmamız gereken mevcut olanı korumak. Mandalinamızı ve doğamızı koruyacağız. Denizimizi, insanımızı, tarihimizi, kültürümüzü koruyup sahip çıkacağız. İnanın başka bir şey yapmamıza gerek kalmayacak” şeklinde konuştu.

Sel kapanı projesi ile sulama yapılacak

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Bodrum’un bir değeri olan mandalinanın ve üreticisinin desteklenmesi için hazır olduklarını vurguladı. Saylak, “DSİ Bölge Müdürümüz ve şube müdürleri ile bir toplantı gerçekleştirdik. El birliği ile yapılacak bir çalışma sonrasında yerleri belirlenen mandalina bahçeleri sel kapanı projesi sonrasında birikecek yüzeysel sular ile sulanacak. Böyle bir söz aldık” dedi.

Satmak yerine, işlenerek katma değer yaratılması önerildi

Kaymakam Bekir Yılmaz, Bodrum Mandalinası’nı bahçeden toplayıp satmak yerine, katma değer kazanacak şekilde işleyip daha farklı ürünler haline getirerek satmanın faydalı olacağını dile getirdi. Kaymakam Yılmaz, bu şekilde üretilecek ürünlerin yaz aylarında satılacağı en güzel pazarın da yine Bodrum olacağını kaydetti.

“Mevcut birliktelik mandalinanın yükselişidir”

Toplantıya ev sahipliği yapan BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon, bu mevcut birlikteliği mandalinanın yükselişi olarak değerlendirdi. 2005 yılından bu yana yapılan çalışmaların bugün meyvesini vereceğini söyledi.

Tarım ve turizmi buluşturmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç de, kurumlarla birlikte düzenlenen etkinliklerini daha etkili olduğunu ve festivalin amacına ulaşacağını ifade etti.

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez ise, mandalina kasası çakarak büyüyen bir Bodrumlu olduğunu ve bu tür etkinliklere ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla