Ana SayfaKültür SanatŞişli'de 'Kültürler Birbirine Bakıyor' etkinliğinde bu hafta Rumlar vardı

Şişli’de ‘Kültürler Birbirine Bakıyor’ etkinliğinde bu hafta Rumlar vardı

Şişli Belediyesi, “Kültürler Birbirine Bakıyor” etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği gece Rumlar ve Rumların yemeklerine ev sahipliği yaptı.

Şişli Belediyesi, İstanbul’da çok kültürlülüğün merkezlerinden biri olan Feriköy’de beş hafta devam edecek olan “Kültürler Birbirine Bakıyor” etkinliği düzenliyor. 22 Kasım’da başlayan ve her perşembe gerçekleşen etkinliklerle Rum, Musevi, Ermeni ve Alevilerin müziği, yemekleri, gelenek ve göreneklerinin tanıtılıyor.

“Burası eski Rumların ağırlıkla yaşadığı bir yer”

Rumların yemeklerinin tanıtıldığı etkinlikte vatandaşlar doyasıya eğlendi. İlçe halkının yanında yer alan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’de Şişli’nin farklı kültürleri içerisinde barındıran bir yer olduğunu söyledi. Başkan İnönü, “İstanbul’da bu kadar farklı kültürün bir arada oturduğu bir yer yok. Biz birlikte yaşamayı biliyoruz. Bu sebeple de bugün Rumlarla bir araya gelelim dedik. Eski Rumların da ağırlıkla yaşadığı bölgeler burası. Eskisi kadar Rum kalmamış olsa da, biz onları yaşatmak adına bir gece yapalım dedik. Vatandaşlarda buna çok ilgi gösterdi. İnsanlar kendi kültürlerini yaşamak istiyorlar ve bizde yaşatıyoruz” dedi.

“İstanbul’da her kültürden insan yaşıyor”

Rum mutfağının en sevilen lezzetlerini vatandaşlara tattıran Alara Miricanyan, “Biz bugün fava, pilaki ve iç pilav hazırladık. Üzerine de tatlı olarak sakızlı muhallebi yaptık. Bunlar Rum mutfağının olmazsa olmaz yemeklerinden. Bizim özel günlerimizde ve bayramlarda bu mezelerden ve tatlılardan mutlaka sofralarda bulunur. İstanbul’da Rum, Ermeni ve Süryani gibi her kültürden insan yaşamakta. Lezzetler de bu sebeple birbirine girmiş durumda” diye konuştu.

“Burada kendilerine özgü bir kültür geliştirmişler”

Hüseyin Erbay ise Kurtuluş’un Rumlar adına önemli bir yer olduğunu dile getirerek, “Burada yüzyıllar boyunca yaşamışlar ve burada kendilerine özgü bir kültür geliştirmişler. Şimdi sayıları çok az kalmış olsa da mirasları hala devam ediyor. Şişli Belediyesinin de her haftaya yayarak Ermeni, Rum, Yahudi ve Süryani kültürleriyle alakalı böyle bir doğal olarak yerel halkında ilgisini çekiyor” ifadelerini kullandı.

Erbay, Rum kültüründe müziğin çok önemli olduğunu ve meşhur kasap havasının da Kurtuluş Semti’nden çıktığı ile alakalı rivayetler olduğunu sözlerine ekledi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla