Ana SayfaYaşamSaklı Cennet Koramaz Vadisi’nde bilimsel çalışmalar başladı

Saklı Cennet Koramaz Vadisi’nde bilimsel çalışmalar başladı

Saklı cennet olarak bilinen ve UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’ne giren Koramaz Vadisi’nde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğündeki bilimsel çalışmalar başladı.

 

KAYSERİ-Bitkisel çeşitliliği ve tarihi dokusuyla önemli bir yer tutan ve geçtiğimiz aylarda UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’ne giren Koramaz Vadisi için bilim insanları çalışmalara başladı. Sayısız tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Kayseri’nin eşsiz değerlerinden olan ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle adını dünyaya duyuran Koramaz Vadisi’nde incelemelerde bulunmak için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi’nden öğretim üyeleri Kayseri’ye geldi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Allı ile Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özgül ve Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Koramaz Vadisi’ndeki bitkisel ve hayvansal çeşitliliğini inceledi.

koramaz vadisi 2
Saklı cennet Koramaz Vadisi 2

“Herkes bu güzelliği fark edecek”

Koramaz Vadisi’nin Kayseri için gizli bir cennet olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Allı, “Yalnız bu saklı cennet henüz fark edilmemiş. Biz de onların fark etmeleri için yardımcı olmaya geldik. Ürün çeşitliliği anlamında gerçekten de çalışılması gereken bir yer. Vadi yaklaşık 12 kilometre çok güzel bir alana sahip. İçerisinde bol miktarda farklı canlılarla birlikte mantarlarda bulma şansımız oldu. Bunun haricinde orada diğer canlılara da rastlamanız mümkün. Bu alanın çalışılması oldukça güzel ve aynı zamanda Kayseri’ye kazandırılacak bir alan” dedi. Allı, Büyükşehir Belediyesi’ne çalışmalara verdiği destek ve misafirperverliği için de teşekkür etti.

koramaz vadisi 4
Koramaz Vadisi’nde bilimsel çalışmalar başladı

“Biyoçeşitlilik açısından önemli bir yer”

Ihlara Vadisi’nde de çeşitli çalışmalar yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özgül ise, Koramaz Vadisi’nin zarar görmemiş ve korunaklı bir yer olduğunu belirtti. Vadinin  biyoçeşitlilik açısından da önemli bir yer olduğunun altını çizen Özgül, “Koramaz Vadisi’nde doğa ve çeşitli canlılar henüz zarar görmemiş. Biyoçeşitlilik açısından çok önemli bir yer. Sonuçlardan ümitliyiz. Çok güzel bir alan. Turizm olarak Ihlara’dan daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Daha korunaklı daha güzel ve vejetasyonu çok iyi. Ayrıca Koramaz Vadisi’nde doğa da tahrip edilmemiş. Ihlara’da her sene turistler geleceği için orada bazı çalışmalar yapılıyor. Bu da doğaya çok zarar veriyor. Ve sadece turizm düşünülüyor. Ama burada doğa gerçekten çok iyi” şeklinde konuştu.

koramaz vadisi 3
saklı cennet koramaz vadisi 3

“Eko turizmin geleceği için önemli”

Koramaz Vadisi’ne verdiği emekler için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a teşekkür eden Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökhan Alıcı da, “Koramaz Vadisi’ni daha önce de ziyaret etmiştik. Gerçekten oldukça ilginç bir biyoçeşitliliğe sahip ve son derece korunaklı bir bölge. Ülkemizin eko turizm çalışmalarının geleceği için gerçekten önemli olabilecek bir yer” dedi. Bilimsel çalışmalar farklı öğretim üyelerinin katılımıyla devam ettirilecek.

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla