Çevre ve doğal yaşam için zararlı olan atıkların toplanması konusunda çalışmalarını aralıksız yürüten Rize Belediyesi, atık yönetiminde önemli bir yol kaydetti.
2017 yılında katı atık bertaraf çalışmaları kapsamında, 145 kişilik temizlik işçisi ve geniş araç filosuyla vatandaşların temiz bir şehirde yaşayabilmesi için mücadele veren Rize Belediyesi, bir yandan gelen istek şikayet ve talepleri gözardı etmiyor. Belediye, rutin şehir temizliğinin yanında geri dönüşüme katkı sağlıyor. Belediye, 2017 yılı içerisinde her hafta Salı günü esnaflardan atık lastikleri alarak lisanslı firmalar aracılığıyla yıllık ortalama 240 ton atığı ekonomiye kazandırdı.
58 bin ton evsel atık taşındı
Belediye, 2017 yılı içerisinde kendi bünyesinde çöp transfer merkezi oluşturdu. Bunun sayesinde Rize merkez başta olmak üzere Çayeli, Güneysu, Çaykent, Muradiye, Madenli ilçe, belde belediyeleri ve İl Özel İdaresi’ne ait günlük ortalama 162 ton, yıllık 58 bin ton evsel atığın Trabrikap tesisine transfer işlemi gerçekleştirildi.
Atık piller ilgili kuruluşa gönderiliyor
Atık pilleri çevreye yayılmasını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında kamu kurumları, işletmeler ve okullara bırakılan atık pil kutularının kontrolleri yapılarak, toplanan piller düzenli olarak TAP’a gönderildi. Özellikle okullarda yapılan çeşitli ödüllü kampanyalar ve bilgilendirme seminerleri sayesinde çocuklarımızda çevre bilinci arttırılarak kampanyalara katılmaları sağlandı. Bu sayede 2017 yılı içerisinde 550 kilogram atık pil toplandı. Bununla zararlı pillerin doğayla buluşması önlendi. Ayrıca 52 adet atık pil kutusu şehrimizin çeşitli bölgelerine yerleştirildi.
Şehirde ambalaj atıklarına yönelik yapılan çalışmalarda bir yıl içerisinde toplamda 2 milyon 481 bin 067 kilogram ambalaj atığı toplanarak şehrin farklı noktalarına 250 adet iç mekan atık ambalaj kutuları yerleştirildi. Vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi için çeşitli duyurular yapıldı.
Bitkisel atık yağ kampanyaları
Özel bir firma ile imzalanan protokol sayesinde kentte faaliyet gösteren işletmelerden çıkan atık yağlar toplanarak firmaya teslim edildi. Evlerinde dahil edildiği atık yağ toplama kampanyasında 2017 yılında 55 ton yağ ilgili firmalar tarafından toplandı. Çocuklarımız üzerinde bilinci arttırmak adına okullarda çeşitli bilgilendirme seminerleri yapıldı. Belirli okullarda atık yağ toplama yarışmaları yapıldı. Yapılan bu çalışma sayesinde çocuklar vasıtasıyla ailelere ulaşarak konu ile ilgili duyarlılıklar gözlemlendi. “1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği” bilgisinden yola çıkılarak çeşitli mahallelerimizde Atık Yağ bidonları yerleştirildi.
Elektronik atık toplama noktası
İsmail Kahraman Kültür Merkezi yanında kurulan toplama noktasıyla birlikte eski ve kullanılmayan cep telefonları, bilgisayarlar, oyun konsolları, kameralar, yazıcılar, televizyonlar, bilgisayar monitörler gibi elektronik eşyaların doğaya zarar vermesinin engellenmesi ve geri dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bunun yanında belediye sınırları içerisinde Tıbbi atık konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında yıl içerisinde 291.927,00 kg tıbbi atık toplandı.