Ana SayfaSosyal sorumlulukNilüfer’de engelsiz, eşit ve erişilebilir bir dünya için buluşuldu

Nilüfer’de engelsiz, eşit ve erişilebilir bir dünya için buluşuldu

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde düzenlenen etkinliklerde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıran etmenleri ortadan kaldırmak ve toplumsal hayata aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Nilüfer Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, “Engelsiz, eşit ve erişilebilir bir dünya için buluşuyoruz” sloganıyla etkinlikler düzenledi.

İbrahim Yazıcı Stadyumu’nda düzenlenen program Bizim Ev Engeliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcılarının el emeği eserlerinin yer aldığı sergi açılışıyla başladı. Seramik , yağlı boya, kağıt katlama, rölyef, amigurumi eserlerinin yer aldığı serginin açılışını Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve davetliler yaptı.

 

Sergiyi, Bizim Ev katılımcıları ile birlikte gezen  Başkan Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi olarak engelsiz bir kent oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti. Başkan Erdem konuşmasına şöyle devam etti:  “Hedefimiz, engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıran etmenleri ortadan kaldırmak, toplumsal farkındalık oluşturmak, en önemlisi de engelli bireylerin toplumsal hayata aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak. Bunun için yolları, kaldırımları engellilere göre düzenlemek yetmiyor. Engelli bireylerin evden çıkıp birey olarak sosyal yaşama katılmalarının zeminini hazırlamak gerekiyor. O nedenle Nilüfer Belediyesi’nin 2011 yılında hizmete açtığı Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde çeşitli engelli gruplarına yönelik eğitim ve atölye çalışmaları yapılıyor. Zihinsel, fiziksel ve görme engelli gruplara yönelik bilgilendirme, yönlendirme ve eğitim destek çalışmalarının yanı sıra eğitici ve öğretici atölyeler yapılıyor. Katılımcı sayısı 800’e ulaşan Bizim Ev’de, oyun, müzik, spor ve at binme etkinlikleri, el sanatları atölye çalışmaları,  doğa etkinlikleri, beyaz baston çalışmaları, kabartma yazı destek çalışmaları, kişisel temizlik, uyum ve idare çalışmaları yapılıyor.”

 

 

Yapılan çalışmalardaki temel hedeflerinin engellilerin evden çıkması ve sosyalleşmesi olduğunu belirten Turgay Erdem, “Nilüfer’de engelli vatandaşlarımız sanatla, müzikle ya da sporla sosyalleşme şansına sahip. Buradaki sergide yer alan ürünler bizim atölye çalışmalarımıza katılan engelli katılımcıların eserleridir. Bu eserler bizler için sadece atölyelerde hazırlanmış birer ürün değildir. Sergimizi gezerken bu eserlere dayanışmanın, katılımcılığın, engelsiz, eşit, erişilebilir bir dünya çabasının meyveleri olarak bakmanızı öneriyorum. Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nin mekan olanaklarını genişleteceğiz. 19 Mayıs Mahallesi’nde hizmete sunulacak yeni bina ile hem tüm engelli gruplarına, hem de daha fazla sayıda engelliye hizmet verebileceğiz” diye konuştu.

“Engelli bireylere fırsat verilsin”

 

Sergi açılışının ardından katılımcılar ‘Bir de Buradan Bak’ adlı panelde bir araya geldi. Engellilerin sorunları, hakları ve farkındalık yaratma üzerine konuların ele alındığı panelde sporcu, aktivist Nejdet Turhan, Kas Hastaları Derneği Bursa Şube Başkanı ve yazar Ahmet Vural, Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü’nün Milli sporcusu Yasin Çimciler söz aldı.

Toplumun engellilere yaptığı ayrımcılığa değinen Nejdet Turhan, “Bizlere ayrımcılık yapan kişiler her konuda bu tutumu sergileyen kişilerdir. Etnik konularda, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi meselelerde de ayrımcılık yapıyorlar. Buradan bakarsak ayrımcılık konusu ülkenin gelişmişliğiyle orantılı bir durum. Türkiye’de demokrasi kriterlerini değerlendirmek gerekirse ayrımcılık yaklaşımını iyi incelemek gerekir. Bizim alanımızda ayrımcılık biraz daha farklı olabiliyor. Bizleri görenler ses tonunu değiştirebiliyor, tavırlarını değiştiriyor. Toplumun modellenmesi eğitimle ilgili konudur” dedi.

Engellilerin toplumda var olma savaşı verdiğine dikkat çeken Ahmet Vural da, “Nilüfer Belediyesi engellilere yönelik güzel çalışmalara imza atıyor. Bu tür merkez ve uygulamalar tüm kurumlara örnek olmalı. Engelli bireyler fırsat verildiğinde her şeyi başarabilir” diye konuştu.

Milli sporcu Yasin Çimciler de fiziksel durumunun kendisini engelleyemediğini belirterek, ”Nilüfer Belediyesi Engelliler Spor Kulübü’nde spora başladım. Çalışarak judo branşında Milli takıma kadar yükseldim. Bugün üniversite eğitimim devam ediyor ve sınıfta diğer arkadaşlardan farkım yok. Engelliler eve kapatılmasın ve çocuklarına destek versin” şeklinde konuştu.

 

Konser ve gösteri maçı beğeni topladı

 

Panelin ardından Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası eşliğinde Bizim Ev katılımcıları mini bir konser verdi. Renkli anların yaşandığı konserde şarkı söyleyenler büyük alkış aldı.

Etkinliğin sonunda Bursa Ampute Takımı, Bursaspor’un eski futbolcularından oluşan takım ile gösteri maçında karşılaştı. Büyük mücadeleye sahne olan maç 6-6 eşitlikle sonuçlandı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bir diğer etkinliği de Nilüfer Belediyesi Barış Gençlik Merkezi’nde düzenlendi. Bursa Bedensel Engelliler Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ile Bursaspor ve Tofaş Basketbol Takımlarının sporcularından oluşan karma ekip karşılaştı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in hava atışını yaptığı gösteri maçı ilgiyle izlendi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla