Nilüfer Belediyesi 2020 yılının yazarı Fakir Baykurt oldu. Nilüfer Belediyesi 2020 yılını eserlerinde köylülerin, göçmenlerin, işçilerin hikâyelerini anlatan, yaşamını edebiyata ve eğitime adayan usta yazar Fakir Baykurt’a adadı.
Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin 2013 yılında başlattığı Yılın Yazarı Projesi, kendisine Türk ve Dünya edebiyatında özel bir yer edinen değerli bir yazarı daha halkın tüm kesimleriyle buluşturuyor. Nilüfer’de yılın yazarı ilan edilen Fakir Baykurt, eserleriyle yıl boyunca düzenlenecek sergi, söyleşi ve atölye gibi farklı birçok etkinlikte her yaştan okurla buluşacak. Her yıl farklı bir yazar ve eserleri ile kentte edebiyat gündemi yaratmak, yazarı yıl boyunca tanıtmak, yeni okurlara ulaşmak, okuma ve kütüphane kullanımı alışkanlıklarının yaygınlaşmasına öncülük etmek amacıyla düzenlenen proje kapsamında 2020 yılı Fakir Baykurt’a adandı.
İZ BIRAKANLAR
2013 yılını Sabahattin Ali, 2015 yılını Aziz Nesin, 2016 yılını Yaşar Kemal, 2017 yılını Orhan Kemal, 2018 yılını Sevgi Soysal, 2019 yılını Nezihe Meriç gibi Türk edebiyatında iz bırakan isimlere armağan eden Nilüfer Belediyesi, 2020 yılında da sayısız etkinlikle yaşamın tüm renklerini edebiyatına yansıtan Fakir Baykurt’u halkla buluşturacak.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 2020 yılının yazarını, yazarın kızı Işık Baykurt, yılın yazarı etkinlikleri danışmanı Turhan Günay ve Türk Yayıncılar Birliği Başkanı-Yayıncı Kenan Kocatürk ile birlikte açıkladı. Başkan yardımcıları Remzi Çınar, Sibel Özer, Zafer Yıldız ve Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala’nın da katıldığı tanıtım toplantısı Misi Yazıevi’nde düzenlendi.
“ANADOLUYU BAŞTAN BAŞA DOLAŞTI
Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği tanıtım toplantısında konuşan Başkan Erdem, 2019 yılında toplam 68 etkinlikte binlerce insanın Nezihe Meriç’in edebiyatıyla buluştuğunu, binlerce kitabının Nilüfer Belediyesi’nce okurlara armağan edildiğini hatırlattı. Erdem, 2020 yılı için yılın yazarı seçiminde Nilüfer Belediyesi’nin bu yılı aynı zamanda tarım yılı ilan etmesi dolayısıyla da Fakir Baykurt isminin ön plana çıktığını ifade etti. Baykurt’u köylülerin, göçmenlerin, işçilerin hikâyelerini anlatan; yaşamını edebiyata ve eğitime adayan usta bir yazar olarak tanımlayan Erdem; “O, eserleriyle hem Türk edebiyatına hem de dünya edebiyatına önemli katkılar sağlamış büyük bir yazardı. Ayrıca köy enstitülü bir öğretmen olarak Anadolu’yu baştan başa dolaştı. Doğanın içinde yaşayan, zor koşullarda mücadele veren ; köy insanlarının, toprağın, göçün ve arada kalmışlığın hikâyelerini anlattı. Ezilenlerin edebiyattaki sesi oldu.” dedi.
Erdem etkinliklerin bu yıl özellikle kırsalda yoğunlaşacağını vurguladı ve şöyle konuştu: “Tarım yılı hizmet ve faaliyetlerimiz eşliğine köy okullarında okuyan öğrencilerle; kırsaldaki kadınlarla, mevsimlik tarım işçileriyle bir araya geleceğiz. Tohum takas şenliklerine katılacağız. bir parçası olduğumuz doğayla ilişkilerimizi yeniden değerlendireceğiz. Fakir Baykurt’un yaşamının en önemli parçalarından biri olan eğitim konusudur. Köy Enstitüleri bağlamında inceleyeceğiz. Öykü ödülü, kitap kapağı tasarım ödülü, sergiler ve söyleşiler düzenleyecek. Atölyelerde Fakir Baykurt’un yazın dünyasını derinlemesine işleyeceğiz. Yılın Yazarı etkinliklerimiz yine bir sempozyumla sona erecek” diye konuştu.
“Biz yayın dünyası olarak etkinliklerini hayranlıkla izliyoruz”
Yılın yazarı etkinlikleri danışmanı Turhan Günay ise son dönemde, köy enstitüleri eğitiminin yeniden uygulanabilirliğinin tartışılmaya başlandı. Ve bu eğitim modelinin ve Baykurt’un yarattığı etkileyici karakterlerin bu tür etkinliklerde anılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türk Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk de Baykurt’un herkesin hayatına bir şekilde dokunduğunu vurguladı. “Köy kökenli biri olarak köy enstitülü yazarlardan başka bir dünya gördük. Nilüfer Belediyesi’nin başlattığı bu proje örnek olmalı. Biz yayın dünyası olarak etkinliklerini hayranlıkla izliyoruz” dedi.