‘Türk-Yunan Mübadelesi’ başta olmak üzere Balkanlardan yapılan göçlerin hikâyesini anlatan ve mübadele hatıralarının yaşadığı Buca Göç ve Mübadele Anı Evi, Tarihi Kentler Birliği Müze Özendirme Yarışması’nda ‘Göç Müzeleri’ dalında ödüle layık görüldü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne (APİKAM) bağlı Buca Göç ve Mübadele Anı Evi, Tarihi Kentler Birliği Müze Özendirme Yarışması’nda ‘Göç Müzeleri’ dalında ödüle layık görüldü. ÇEKÜL’ün düzenlediği yarışmaya; 16 belediyeden farklı ölçeklerde 18 müze katıldı. Yarışmada; Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi ve Antalya Manavgat Belediyesi Giritli Müzesi ve Giritliler Kültür Evi de ödüle layık görüdü.
Göçlerin hüzünlü hikayesini anlatıyor
Göç olgusuna odaklanan sergiler, dinletiler ile çocuklar için drama eğitimleri düzenlenern Anı Evi’nde; sempozyum, panel ve söyleşiler ve sözlü tarih çalışmaları yapılıyor. Kurum, mübadeleyi yaşayan Türk ve Yunan halkları arasındaki dostluk, sevgi ve iş birliğini de geliştirmeyi hedefliyor. Buca Göç ve Mübadele Anı Evi, ‘Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’ başta olmak üzere Türkiye’ye Balkan ülkelerinden yapılan göçlerin hikâyesini aktarmak ve göçmenlerden kalan kültürel mirası sergilemek için 2017 yılında faaliyete başlamıştı. Kasaplar Meydanı’ndaki Göç ve Mübadele Anı Evi hafta içi 08.30-17.30, cumartesi günleri ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Girit’teki bir evden getirilen tuğla parçası bile var
Anı Evi, ‘Türk-Yunan Mübadelesi’ başta olmak üzere Türkiye’ye Balkan ülkelerinden yapılan göçlerin hikâyesini ve yarattığı kültürel-sosyal değişimleri kayıt altına almak amacıyla hazırlandı. Anı Evi’nde sergilenen; obje, fotoğraf ve belgeler için çok sayıda kişi ve kurum bağışta bulundu. Objeler arasında; Girit’teki bir evden hatıra olarak getirilen bir tuğla parçası, 90 yıllık bir ayna, mübadil ailelere ait kıyafetler, dokumalar ve mutfak malzemeleri bulunuyor. Mübadeleyle ilgili tasfiye talepnameleri, nüfus tezkereleri ve benzeri belgelerin de yer aldığı Anı Evi, mübadillerin ve onların 1. 2. ve 3. kuşak akrabalarının anılarını yaşatıyor.