Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Dünya Zatürre (Pnömoni) Günü” kapsamında bir eğitim düzenledi. Mersin Üniversitesi Hastanesi’nin katılımıyla düzenlenen bu eğitim programı personele yönelik oldu. Söz konusu eğitim, Mersin Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Ersöz tarafından verildi.
Mersin Büyükşehir’den Personele “Pnömoni ve Aşılar” Konulu Eğitim
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Dünya Zatürre Günü” konulu bir eğitim programı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen bu eğitim programı Mersin Üniversitesi Hastanesi’nin iş birliğiyle desteklendi.
Pnömoni, dünyada enfeksiyon kaynaklı ölümler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.
Her ne kadar adını çok fazla duyduğumuz için önemli bir hastalık değilmiş gibi görünsede zatürre (pnömoni) oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında 4’üncü sırada yer alan zatürre, enfeksiyon kaynaklı ölümler içinde ise lider konumunda. Akciğer dokusunun iltihaplanması ile ortaya çıkan pnömoni, bakteri, virüs ya da mantarların enfeksiyon oluşturmasına ortam hazırlıyor.
Eğitimde, aşının sağlığa etkisi, erişkin aşı takvimi, erişkin aşılarının neden gerekli olduğu, risk grupları, kalp yetersizliği ve kronik kalp hastalıklarında erişkin aşılamanın nasıl olması gerektiği, enfeksiyon oluş mekanizması gibi önemli konular hakkında konuşuldu.
Grip ve Zatürre Aşılarının Önemine Değinildi
Eğitimi veren Prof Dr. Gülden Ersöz, sağlıklı yaşamanın on temel yolunu sıralarken düzenli aşı olmanın önemine dair bazı bilgiler verdi. Bu aşılar arasında hem grip aşısının hem de pnömokok aşısının 65 yaş sonrasında çok önemli olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’de yetişkinlerin pnömokok aşısının olması konusunda istenilen istatistiğe erişilemediğini söyleyen Dr. Ersöz, bilinçli bir aşılama yapıldığı takdirde grip ve zatürrenin önüne geçilebileceğini belirtti.