Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “2020 yılında Meriç Nehri temiz akacak. Edirne de ekosisteme, ekolojiye zarar vermeyecek iller arasında girecek” dedi.
Edirne Belediyesi, Belediye Meclisi kararıyla İller Bankası’na İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yapılması için yetki verdi. İller Bankası bu yetki kapsamında İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin projesini yaptı ve yine alınan yetki kapsamında 26 Aralık 2017 tarihinde işin yapım ihalesini gerçekleştirdi. Edirne’nin en büyük sorununa son verecek olan İleri Biyoloji Arıtma Tesisi için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İller Bankası yetkilileri ile sözleşme yapılan firmaya yer tesliminde bulundu.
Edirne İleri Biyolojik Arıtma Tesisi hakkında bilgi veren Gürkan, “2015 yılında meclis kararıyla İller bankasına yetki verildi. İller Bankası projeyi hazırladı. Daha sonra yapım işleri için tekrar İller Bankası’na yetki verildi. Yapım işinin de ihalesi gerçekleştirildi, 26 Aralık 2017 tarihinde de sözleşmesi onayladı. Bugünde yer teslimi için İller Bankası yetkilileri ile birlikteyiz. Keşif bedeli yaklaşık 34 milyon 500 bin TL. İhale bedeli de 27 milyon 940 bin TL. İller Bankası yüzde 20 civarında bir kırımla yaptı ihaleyi. İhaleyi tecrübeli bir firma olan Eser İnşaat kazandı.
Sözleşme süremiz 750 gün, yaklaşık 2 yıl. 12 ay da işletme süresi var. 2 yıl sonra 8 Ocak 2020’de Edirne’nin 8 bin yıldır Meriç Nehri’ne akan evsel atıkları, kanalizasyon atıkları artık arıtılarak akacak. Bizde ekosisteme, ekolojiye zarar vermeyecek şehirler arasına girmiş olacağız. Bu çok uzun süredir beklediğimiz bir işti. Türkiye’de şehir olarak biyolojik arıtma tesisi olmayan birkaç şehirden biriyiz. Belki de tek şehiriz. Bu utançtan da kurtulmuş oluyoruz. İler Bankası’na bu süreçte gösterdikleri çaba için teşekkür ediyorum” dedi.
“Altyapıyı görmezden gelemeyiz”
Gürkan, seçim vaatlerinin en ağırlıklı konusunun altyapı olduğunu ifade etti. Gürkan, “Akıllı başkanlar yerin üstüne, akılsız başkanlar yerin altına yatırım yapar. Biz akılsız başkan olmayı tercih ettik. Çünkü önemli olan halkın menfaatleri. Seçimi kazanmak için altyapıyı görmezden gelemeyiz. ‘Seçime bir yıl kaldı altyapıya giril mi?’ diye soruyorlar. Girilir arkadaşlar. Edirneliler bunu anlar. Edirneliler bunu anlayabilecek kapasitede insanlar. Edirne’nin temel sorunlarını bitirelim önce. Çağdaş kentlerde altyapı seçim yatırımlarına bile girmiyor. Bir belediye başkanının ‘Ben altyapı yapacağım’ diye bir vaatte bulunması gibi ayıp bir şey yok. Ama bizde 40-50 yıldır bu ihmal edildiği için mecburen bunu gündemimize aldık. Halka verdiğimiz sözleri yerine getirdiğimiz için de çok mutluyuz” diye konuştu.
“Paket arıtma sistemi olacak”
Gürkan, Karaağaç Mahallesi hariç 23 mahallenin evsel ve kanalizasyon atıklarının bu tesislerde arıtılarak tarımda kullanılabilen su haline getirileceğini anlattı. Gürkan, “Burası 64 bin metrekarelik bir alan. Evlerimizdeki atık sular burada arıtılacak ve tarımsal sulamaya uygun halde Meriç Nehri’ne akacak. Arıtma çamurlarından artık elektrik üretiliyor. Burası bitene kadar Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde de bununla ilgili bir çalışma olacak. 2 yılda bitecek, 1 yılda testleri ve kontrolleri yapılacak, firma çalışmalarını yapacak. Personel de bu sırada eğitimlerini alacak. 23 mahallenin atık suları buradan arıtılacak. Karaağaç ise Meriç Nehri’nin batısında kaldığı için ayrı bir paket arıtma sistemi olacak” diye konuştu.
Gürkan daha sonra İller Bankası ve firma etkilileri ile tesisin yapılacağı bölgeyi inceledi.