Çin’deki salgın gelişmelerinin negatif etkilerine karşın teknoloji sektörü hisselerinde görülen alımlarla pozitif seyir izledi.
Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Çin’de sıfır kovid politikasının artan vaka sayılarına rağmen devreye alınmasının negatif etkilerine karşın, teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlarla alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde dün haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edildi. 24 Aralık haftasına ilişkin veri haftalık bazda 225K seviyesinde gerçekleşti. 17 Aralık haftasına ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,71 mn seviyesinde piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Teknoloji sektörü hisseleri cephesinde, bu ay CEO Elon Musk’ın Twitter’ı satın alarak konsantrasyonunu bozduğuna dair korkularla bu ay %30’un üzerinde değer kaybeden Tesla hissesi, %8,1 artış kaydetti. Apple hissesi de dün %2,8 yükseldi. Ancak Aralık ayı özelinde Apple hisselerinin şirketin Çin’deki üretim operasyonlarındaki aksamalara ilişkin duyulan endişelerle %12 değer kaybetmişti. Netflix hissesi ise dün %5,1 yükseldi. Bu çerçevede, işlem hacminin düşük olduğu günde Nasdaq endeksi %2,59 yükselişle 10.478,09 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,75 artışla 3.849,28 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %1,05 değer kazancıyla 33.220,80 seviyesinden kapandı. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,36 seviyesinde ılımlı seyrederken, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,81 seviyesine hafif gerileme gösterdi. VIX endeksi ise 0,70 puan düşüşle 21,44 seviyesinde gerçekleşti.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya cephesinde de pozitif seyir hakim. Bu çerçevede Hang Seng endeksi %0,93 artış kaydederken, Shangai endeksinde değer kazançları %0,6’yı aşıyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif realizasyonlar görülüyor. Bugün ABD’de Chicago PMI verisi izlenecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda 2,8 puan artışla 40 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü Euro Bölgesi’nde imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Öncü olarak 0,7 artışla 47,8 seviyesine yükselen verinin aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Salı günü ABD’de inşaat giderleri verisine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. İnşaat giderleri Kasım ayı verisinin aylık bazda %0,4 düşüş kaydetmesi öngörülüyor. İmalat PMI Aralık ayı verisinin revizyonuna ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere öncü veri aylık bazda 1,5 puan düşüşle 46,2 seviyesine geriledi. Asya cephesinde de Çin’de Caixin imalat PMI verisi izlenecek. Aralık ayı verisinin 0,3 puan düşüşle 49,1 seviyesine gerilemesi öngörülüyor.
Dün piyasalarda neler oldu? Dün BIST 100 endeksi güne %0,04 artışla 5.348 puandan başlangıç yaptı. Sabah saatlerinde 5.381-5.332 bandında dalgalanan endeks, gün içinde yükseliş eğilimi sergiledi ve %2,46 yükselişle 5.476,92 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi %3,11, sanayi endeksi de %2,15 yükseliş kaydetti.
Bugün ne bekliyoruz? Yurt içi piyasalara ilişkin olarak endeksin yılın son işlem gününe küresel piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle alıcılı başlangıç yapacağını tahmin ediyoruz. Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi 7,87 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti. Cuma günü ayrıca TCMB 2023 yılı para ve kur politikası metnini yayımlayacak (saat 10:00).
Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü yurt içinde imalat PMI verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı verisi aylık bazda 0,7 puan düşüşle 45,7 seviyesine geriledi. Salı günü de Aralık ayı TÜFE verisi gündemimizde olacak. TÜFE’de Aralık ayı ortalama tahmin %2,57 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin %66,53, ortalama %66,54 artışa işaret etti. C Endeksi’nde aylık beklenti %2,30, yıllık beklenti %52,90 artış yönünde oluştu.
Küresel piyasalar Çin’in hızlı şekilde Covid kısıtlamalarını kaldırmasının küresel büyümüye pozitif etki etmesi ile enfeksiyonda artışa yol açabileceği edişeleri arasında kararsız kalırken, major para birimleri ABD Dolar’ına karşı değer kazandı ve Dolar Endeksi 104 seviyesinin altına geriledi. Küresel tahvillerde kısa vadelerde sınırlı satıcılı seyir, uzun vadelerde alış eğilimi izlendi. ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 3 bp azalışla %3,85, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 2 bp azalışla %2,48seviyesinden işlem gördü. Türkiye Hazine eurobondlarında hafif satıcılı seyir izlenirken, 2033 vadeli 10 yıllık eurobond faizi 1 bp azalışla %8,92 seviyesine yükseldi. Yurt içinde ise TCMB’nin son PPK toplantı özetinin yayınlandığu günde BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 5,7 milyar TL’ye yükselirken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 16 bp artışla %9,97, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 4 bp azalışla %10,41 seviyesinden günü tamamladı.
TL likidite tarafında TCMB 30 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 52 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 174 milyar TL’ye yükseldi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 5,2 milyar TL ilave fonlama sağladı. TLREF oranı ise %9,98 ile politika faizinin belirgin şekilde üstünde oluşmaya devam etti. TCMB verilerine göre 23 Aralık ile biten haftada DİBS stoku 1,6 milyar TL azalışla 1,919 trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 18,2 milyon TL azalışla 16,66 milyar TL seviyesine azaldı. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı %0,87 olarak değişmedi. Diğer yandan, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda 5,03 milyar $ azalış izlenirken, gerçek kişilerde 2,3 milyar $ ve tüzel kişilerde ise 2,7 milyar $ azalış görüldü.
Çalışma Bakanımız Sayın Bilgin sözleşmeli personelin kadroya geçmesi teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu belirtti. Bakan Bilgin EYT’li kimsenin maaşında kesinti olmayacağını ve ilk maaş tarihinin Meclis sürecinden sonra belli olacağını ifade etti. TCMB verilerine göre 23 Aralık haftası itibariyle döviz mevduatları 4,9 milyar dolar azalışla 194,4 milyar dolara geriledi. Böylelikle döviz mevduatları 3 yılın en düşük seviyesine indi. Pariteden arındırılmış veriye göre 23 Aralık haftasında döviz mevduatları 5 milyar dolar azaldı. Bu veri setinde gerçek kişilerin döviz mevduatlarının 2,3 milyar dolar, tüzellerin 2,7 milyar dolar düştü. TCMB Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini duyurdu. Açıklamaya göre, TCMB, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK’nın kararına göre ilgili piyasalarda asgari fiyat limitleri 0 TL/MWh, azami fiyat limitleri ise 4200 TL/MWh olarak uygulanacak. EPDK, elektrik piyasasında 2023 yılında uygulanacak serbest tüketici limitini de belirledi. Karar doğrultusunda, elektrik piyasasında serbest tüketici limiti 100 kWh düşürülerek 1.000 kWh olarak belirlendi. Buna göre 2023 yılında 1.000 kWh ve üzeri elektrik tüketimi bulunan gerçek ve tüzel kişi tüketiciler tedarikçilerini seçme hakkına sahip olacak. EPDK ayrıca, lisans sahibi bir tüzel kişinin bir takvim yılı içinde lisansına kayıtlı olan yıllık elektrik enerjisi üretim miktarının piyasada satabileceği oranı %10 artırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bu oran 2023 yılı için yüzde 50 olarak belirlendi. TCMB politika faizini %9’da sabit tuttuğu yılın son toplantısına ilişkin özetlerde tüm politika setinin liralaşma hedefiyle uyumlu hale getirileceğini belirtti.
ABD’de son fırtınanın maliyetinin 5 milyar dolar olduğu öngörülürken 40 yılı aşkın sürede iklim felaketlerinin yarattığı ekonomik yıkımın 2 trilyon doları aştığı belirtiliyor. AB, Çin’in Kovid-19 politikasını değiştirmesiyle hızla artan vakalar karşısında Çin’den AB ülkelerine seyahat edenlere test zorunluluğu kararı almadı.
Freddie Mac verilerine göre ABD’de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı geçen haftaki % 6,27 seviyesinden % 6,42’ye yükseldi. ABD’de mortgage faizleri 7 hafta sonra ilk kez yükseldi. İsrail’de Netanyahu başbakanlığındaki yeni koalisyon hükümeti, Mecliste düzenlenen oturumda güvenoyu aldı.
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 29.12.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 43,68 TL – 44,22 TL (ağırlıklı ortalama 43,99 TL) fiyat aralığından toplam 500.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 29.12.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 37.066.451 TL olup, bu payların sermayeye oranı %1,8166’ya ulaştı.
VBT Yazılım (VBTYZ, Pozitif): Şirket VBT Yazılım A.Ş., Türkiye’de yerleşik Bir Kamu Bankası ile “Anasistem ve Dağıtık Platform Yazılımları” yenileme ve ek lisans alımı konusunda anlaşmış ve 3 yıllık sözleşme imzaladı. Sözleşmenin toplam bedeli 7.500.000,00 Amerikan Dolarıdır. Ayrıca şirketin Sosyal Güvenlik Kururmundan 56.890.000 TL bedel ile “IBM Kurumsal Sunucu Yazılımlarının Güncelleme ve Bakım Destek Temini ” ihalesi aldığı ve 10 günlük itiraz süresinin sonunda sözleşme imzalanacağı kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu ihale için herhangi bir itiraz söz konusu olmadığı ve Sosyal Güvenli Kurumu ile sözleşme imzalandığı duyuruldu.
Mia Teknoloji (MIATK, Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen MIA-TECH projesi kapsamında MCY Dayanıklı Tüketim Mam. Tem. Ve İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. firması ile Talep Yönetim ve Stok Takip Sistemleri’nin dijital hale getirilmesi, yazılımların kurulması, güncelleme, eğitimler ve entegrasyon süreci için 30.000.000 TL tutarında sözleşme imzalandı.
Mia Teknoloji (MIATK, Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen MIA-TECH projesi kapsamında MCY Dayanıklı Tüketim Mam. Tem. Ve İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. firması ile Talep Yönetim ve Stok Takip Sistemleri’nin dijital hale getirilmesi, yazılımların kurulması, güncelleme, eğitimler ve entegrasyon süreci için 30.000.000 TL tutarında sözleşme imzalandı.
Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı