Ana SayfaGündemKüresel piyasalar

Küresel piyasalar

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda Çin ve Hong Kong hariç sert satışlar görüldü. Fed Başkanı Powell’ın Perşembe günkü şahin açıklaması sonrası piyasalarda Fed’den bu yıl için faiz artış tahminleri yükseldi. Cuma günü swap faizleri Eylül ayında Fed’den dördüncü 50 baz puan faiz artırımını fiyatladı. Buna göre Fed’in Mayıs, Haziran, Temmuz ve Eylül aylarında 50’şer baz puan artırması bekleniyor. Bu artış gerçekleşirse 50 bp’lık artış 2000 yılından beri bir ilk olacak. Böylelikle politika faizinin üst bandı yıl sonunda %2,50’ye yükselecek. Cuma günü para piyasalarında diğer taraftan ECB’den Temmuz ve Eylül ayı toplantılarında 25’er baz puanlık faiz artışı fiyatlandı. Böylece ECB mevduat faizinin %0’a yükselmesi bekleniyor. Majör hisse senedi piyasalarında haftanın son işlem gününde kayıplar derinleşti ve ABD ve Avrupa major endekslerinde kayıplar %2,5 civarında oldu. Ekonomik veri akışının yoğun olduğu seansta Nisan ayı öncü PMI verileri yatırımcılar tarafından takip edildi. Bilanço açıklamalarının öne çıkmaya devam ettiği dönemde risk iştahında görülen bozulma Cuma günü devam etti. Şirketlerin ilk çeyrek için beklentilerin altında gelen bilanço sonuçları da satıcılı seyirde rol oynadı. Dow Jones Cuma %2,82 düşüşle 33.811 seviyesinden kapanırken S&P 500 %2,77 düşüşle 4.271 seviyesinden kapandı. Nasdaq ise %2,55 gerilemeyle 12.839 puandan haftayı tamamladı. Geçen hafta; S&P 500 ve Nasdaq için art arda 3. ve Dow Jones için 4. kayıp haftası oldu. Cuma günü Dow’da görülen %2,82’lik düşüş, 2020 Ekim ayından beri görülen en büyük tek günlük düşüştü. Haftanın son işlem gününde FED beklentileri yine piyasalara yön vermeye devam ederken Dolar endeksi 101 seviyesinin de üzerine geldi. GBPUSD 2020 yılından beri en kötü performansını sergiledi ve 1,2839 seviyesine kadar geriledi. Euro’daki kayıplar ise daha sınırlı kaldı ve parite 1,08 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştı. EURUSD paritesi bu sabah 1,0785 seviyesinde. Geçen hafta gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise ZAR en çok değer kaybedenler arasında yer aldı. Fed’den sıkılaşma beklentileriyle tahvil faizlerinde yükseliş devam ederken ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirisi Cuma günü yine yükselişe geçti ve 10 yıllıklar %2,96’ya yükselse de günü %2,90 seviyesinden tamamladı. 10 yıllıklar bu sabah %2,85 seviyesinde. Petrol, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de Şangay’ın ardından başkent Pekin’de de vaka sayısının artmasıyla bu sabah düşüşte. ABD ham petrolü 98,9 dolar, Brent petrol ise 103,7 dolardan işlem görüyor. VIX endeksi ise 20,0 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor; bu sabah 28,2 seviyesinde

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir görünüm izleniyor. Çin ve Hong Kong borsalarında %2’yi aşan kayıplar bulunuyor. ABD vadelilerinde de negatif bir görünüm var. Bugün Almanya’da IFO İş Güveni Endeksi Nisan ayı verisi takip edilecek. Ifo iş ortamı endeksi Mart ayında 90,8 olurken, cari endeks 97,0, beklenti endeksi 85,1 seviyesine gelmişti.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta yurt dışında ABD büyüme rakamları, Almanya enflasyonu ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı ön plana çıkıyor. Salı günü ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve konut satışları, Çarşamba günü ABD’de bekleyen konut satışları, Perşembe günü Japonya Merkez Bankası faiz kararı, Japonya’da sanayi üretimi verileri ile ABD’de ilk çeyrek GSYH verileri takip edilecek. BoJ Perşembe günü faiz kararıyla birlikte makro ekonomik tahminlerini yayımlayacak. Faizi uzun süredir %-0,10 seviyesinde tutan BoJ, bir önceki raporunda bu yıl için büyüme tahminini %3,8, çekirdek enflasyon tahminini %1,1 olarak belirlemişti. Cuma günü ise kişisel gelir ve harcamalar ile FED’in de yakından takip ettiği PCE deflatörü verileri öne çıkıyor. Şubat ayında %0,5 artan gelirler ve %0,2 artan tüketim için Mart ayı rakamları takip edilecek. Enflasyonun görünümü açısından izlenecek olan PCE verisi son ay yıllık bazda %6,4 artış göstermişti. Veride beklenti yükselişin sürmesi ve manşet PCE’nin %6,4’ten %6,8’e yükselmesi yönünde. Çekirdek PCE’de beklenti ise yıllık bazda %5,4’lük artışın %5,3’e gerilemesi yönünde oluşuyor. Cuma günü ayrıca Euro Bölgesi’nde ilk çeyrek GSYH ve Nisan ayı öncü TÜFE verileri paylaşılacak. Yurt dışında bu hafta ayrıca, büyük teknoloji firmalarının ilk çeyrek bilançoları açıklanacak. 4 büyükler olarak ifade edilen Apple, Microsoft, Amazon ve Alphabet bilanço açıklayacak şirketler arasında yer alıyor. Yıl başından bu yana bu dört hisse düşüş yaşarken Apple %9 civarı, Amazon %13, Alphabet %17 ve Microsoft %18 değer kaybetti. Bu hafta bilanço açıklayacak diğer büyük şirketler ise; Facebook’un sahip olduğu Meta Platforms, ödeme şirketleri Visa ve Mastercard, petrol devleri Chevron ve Exxon Mobile ile Coca-Cola ve Pepsico olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla