KÜÇÜKÇEKMECE’DEN YİNE BİR İLK
Çocuklara ve gençlere her konuda destek olan Küçükçekmece Belediyesi, bu kez ‘Gökyüzü Gözlem Şenliği’ ile bir ilke daha imza attı.
Küçükçekmece göl kenarı amfi tiyatroda gerçekleşen ‘Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin açılışına, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Besim Müftüoğlu, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astroloji Uzay Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Tansel Ak ve LookUp Uzay Kulübü üyesi Kadir Yiğit Yücel katıldı.
“MERAK GELİŞİM İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından programda söz alan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, “İnsanlık tarihi hep merak üzerine kurulmuş. İnsanoğlu kafasını kaldırmış, gökyüzünü merak etmiş. Ben de elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum. Geçmişte merak ettiklerimin ilerleyen zamanlarda gerçekleştiğini gördüğümde çok mutlu oluyorum. Merak gelişim için çok önemli bir fırsat. Umarım bu etkinlik Türkiye’de bir astronomi hareketi başlatır ve uzay ajansı kurulmasına vesile olur. Umarım biz de Çin gibi dünyanın en büyük teleskobunu yaparız” dedi. Besim Müftüoğlu ayrıca şenlikte planetaryum çadırına girdi, yıldızları ve uzayı yakından inceleme fırsatı buldu. Üç boyutlu gözlük ile Mars’ta gezinti yaptı.
“TELESKOPLAR İNSANIN DÜNYAYA BAKIŞINI DEĞİŞTİRDİ”
Teleskoplar hakkında detaylı bir sunum gerçekleştiren Tansel Ak ise, “İnsanoğlu var olduğundan beri gökyüzü dikkatini çekmiştir. İnsanın görebildiği en parlak yıldız güneştir. Teleskoptan önce yapılan ölçümlerin çoğu basit aletlerle ve insan gözüyle olmuştur. Yıldızlar çok uzak olduğu için onları sönük görüyoruz. Teleskop sönük yıldızları görebilmek ve bir bütün gibi duran yıldızları ayrı ayrı görebilmek için yapılmıştır. Teleskoplar bilimde bir kırılma oluşturdu. Teleskoplar insanın dünyaya bakışını değiştirmiştir” diye konuştu. Ak ayrıca böyle bir etkinlik düzenlediği için Küçükçekmece Belediyesi’ne ve LookUp Uzay Kulübü’ne teşekkür etti. Sunum sonunda ise Küçükçekmece Belediyesi Eğitim Şefi Oktay Kurt, Tansel Ak’a plaket ve çiçek takdim etti.
Şenlikte çocuklar, “Ay’ın Evreleri Atölyesi”, “El Planetaryumu Atölyesi”, Gök Atlası Atölyesi, Güneş Saati Atölyesi, “Su Roketi Atölyesi”, “Teleskop Yapımı Atölyesi” gibi çeşitli atölyelerde hem bilgilenip hem de uzayın gizemine yolculuk yapıyor. İki gün süren şenlikte, gündüz teleskoplarla güneş gözlemi havanın kararması ile ise gece gözlemi yapılıyor.
Şenlikte ayrıca Prof Dr.Tansel Ak “Teloskoplar ve Öte Gezegenler”, Prof. Dr.Osman Demircan “Milim Milim Bilim”, Prof Dr.Ethem Derman “7’den 70’e Astronomi”, Uğur İkizler “Kendi Teleskokopunu Kendin Yap”, Halil Bağış “Makro ve Mikro Evrenler”, Kadir Yiğit Yücel “Uzay Çöpleri”, Prof.Dr.Talat Saygaç “Evren ve Canlılar” ve Dr. Bilge Demirköz “Türkiye’de Uzay Radyasyonu Çalışmaları” konularında bilgi vererek, uzayın ve astronominin ilginç taraflarını meraklılarına aktarıyor. Minik Astronot adlı tiyatro oyununun da sahnelendiği şenlikte sürpriz etkinlikler yer aldı.