Ana SayfaGündemKonya’da ‘Tarihi Kentler Birliği’ çalıştayı yapıldı

Konya’da ‘Tarihi Kentler Birliği’ çalıştayı yapıldı

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Konya Bölge Çalıştayı, geniş katılımla yapıldı. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya’nın değerlerini önce Türkiye’ye sonra da dünyaya tanıtmaları gerektiğini vurguladı.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Konya Bölge Çalıştayı, Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapıldı. Çalıştaya, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Şanlıurfa Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Nihat Çiftçi, bölgedeki illerin belediye başkaları, çok sayıda akademisyenler ve uzmanların katıldı.

“Konya’nın değerlerini dünyaya yaymalıyız”  

Çalıştayın açılış konuşmasını Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak yaptı. Toprak, Konya’nın Selçuklu gibi bir devlete 200 yıla yakın başkentlik yaptığını anımsattı. Kentin her tarafından medreseler, külliyeler, camiler fışkırdığını kaydeden Orhan, “Sizler gibi bu işe emek vermiş, gönül vermiş insanlar bir araya geldiğinizde biz de bu eserlerimizi layık olduğu şekilde gerektiğinde restore ediyoruz. Gerektiğinde de tanıtımını yapıyoruz ve oralardan istifade ediyoruz. Konyamıza layık şekilde elimizde bulunan değerleri önce Konya halkına sonra ülkemize sonra da dünyaya yaymamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

“Konya çok önemli bir kültür mirasına sahip”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, TKB’nin tüm belediye başkanları için bir okul niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Hem personel yetişmesi konusunda hem de projelerin değerlendirilmesi ve ortaya konulması konusunda çok önemli bir iş yapıldığını anlatan Altay, “Bugün tüm şehirlerimizde ortaya çıkan bu güzel işlerin sebebi aslında burada ortaya çıkan birlik ve beraberliktir. Türkiye’deki iki büyük atılımdan birisi herhalde TKB’nin kurulması ve emlak vergilerinden alınan payın tarihi eser restorasyonlarına harcanmasıdır. Ama ikinci büyük değişim Büyükşehir Belediye Yasasıdır. Çünkü özellikle il merkezlerimizde çok önemli restorasyon çalışmaları yapılıyor ama taşrada ilçe belediyelerimizin mevcut bilgi birikimi ve ekonomik yapısı bunları tekrar ayağa kaldırmaya yetmiyordu. Geçtiğimiz 5 yılda hem Konya merkezde hem de ilçelerimizde Büyükşehir olarak çok önemli çalışmalar yürüttük” diye konuştu.

“Konya, bölgenin en önemli merkezlerinden biri”

Tarihi Kentler Birliği Onursal Başkanı Metin Sözen ise, ilk defa bir kentin kendi mal varlığını gözden geçirdiğini belirtti. Sözen, “Selçuklu başkenti Konya, bu bölgenin düğüm noktası olmuş tarih boyunca bu düğüm içinde bizim gösterebileceğimiz en önemli merkezlerden biri. Büyükşehir her ölçekte yerleşim yerlerinden sorumlu artık. Kentin büyüklüğüne ve haritadaki yerine baktığınızda bu büyük kent bu bütçelerle Beyşehir’ini de Seydişehir’ini de, ne kadar ilçesi varsa hepsinin adil şekilde tarihi ve kültürel kimliğinin çıkması için çaba göstermek zorundadır. Bu minvalde Konya proje konusunda kendini öne çıkaran ve uluslararası boyuta gittiği zaman bunları rahatlıkla anlatabilecek boyutta bir büyüklüğe ulaşmaktadır” ifadelerinde bulundu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla