2019 dünya tarihine altın harflerle geçen destansı Milli Mücadelemizin 100. yılı. Bu mücadelenin en önemli kahramanlarından biri de Kazım Karabekir’dir. Erzurum Kongresi hazırlıklarının yapıldığı sırada İstanbul Hükümeti tarafından görevinden alınan Mustafa Kemal’in kendisini karşılayan 15. kolordu komutanı Kazım Karabekir’e emir verecek resmi hiçbir pozisyonu kalmamıştır. Üstelik tutuklanması için Kazım Karabekir Paşa’ya emir gelmiştir. Bu karşılaşma, Kurtuluş Savaşı’nın belki de en kritik anıdır. Kazım Karabekir, Mustafa Kemal’e “Ben ve kolordum emrinizdeyim paşam!” diyerek, tarihin yönünü değiştirmiştir.
Milli Mücadele’nin 100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Denizli Büyükşehir Belediyesi İstiklal Savaşı kahramanlarından Kazım Karabekir’i anma etkinliği düzenliyor. Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliği ile düzenlenen “Milli Mücadelenin 100. Yıldönümü Anısına Kazım Karabekir Paşa’nın Milli Mücadele Hatıraları” adlı programda Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Denizlililerle bir araya gelecek. Timsal Karabekir, babasının Milli Mücadele anılarını Denizlililere anlatacak. 20 Kasım Çarşamba günü saat 20:00’de Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda düzenlenecek programa tüm Denizlililer davet edildi.
Kazım Karabekir kimdir, nerelidir?
İstiklal Savaşımızın önde gelen kahramanlarındandır. 23 Temmuz 1882’de İstanbul’da dünyaya geldi. Kuleli Askeri İdadisi’nde öğrenim gören Karabekir, 1902’de Harbiye Mektebi’ni bitirdi. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Edirne’de bulunan 3. Ordu Tümenine atandı. Balkan Savaşları döneminde önemli görevlerde bulundu. Çanakkale Savaşı’nda Fransızlara karşı mücadele etti. 1916’da Kut’ül-Amare’yi kuşatan 18. Kolordu Komutanlığı’na getirildi. 1918’de Erzincan, Sarıkamış, Kars, Erzurum ve Gümrü bölgelerini geri aldı. Mondros Ateşkes Anlaşması sırasında ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer alarak Milli Mücadeleye katıldı. Kurtuluş Savaşında da Doğu cephesi komutanlığı yaptı. 1923’te İstanbul milletvekili seçilen Karabekir TBMM’ye girdi. 1946’da TBMM başkanlığına seçildi. 26 Ocak 1948’de Ankara’da yaşamını yitirdi.