Döşemealtı Belediyesi, Antalya’nın en büyük doğal gölü Kırkgöz ve çevresi için planlama ve uygulama yetkisi aldı.
Döşemealtı Belediyesi, yaklaşık 3.5 yıl süren çalışma sonunda ilçe sınırları içerisinde yer alan Kırkgöz ve çevresi için planlama ve uygulama yetkisi aldı. Proje için 17 farklı kurum ile Çevre ve Toprak Koruma Kurulu’ndan olumlu görüş alındı. Antalya’nın içme suyu deposu Kırkgöz Gölü’nde uygulanacak rekreasyon projesinin nazım ve koruma amaçlı imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.
Alanda uygulanacak koruma amaçlı imar planı, bugüne kadar toplanmış en kapsamlı olumlu görüş raporuyla dikkati çekiyor. Döşemealtı Belediyesi tarafından hayata geçirilecek 500 bin metrekarelik Doğal Yaşam Vadisi Projesi’nde 300 bin metrekare yeşil alan yer alacak.
“3,5 yıldır çaba gösteriyoruz”
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Döşemealtı’nın tarihi zenginliklerinin yanında doğal güzellikleriyle de Antalya’nın en özel bölgelerinden biri olarak ön plana çıkmaya başladığını söyledi. Genç, bölgede yer alan Antalya’nın içme suyu deposu Kırkgöz Gölü’nün bu doğal güzellikler arasında yer aldığına değindi. Genç, yıllarca ilgisizlikten ve bakımsızlıktan atıl duruma düşen Kırkgöz Gölü ve çevresinin yeniden hayat bulacağını kaydetti. Genç, Kırkgöz Gölü ve çevresinin yetkisini alabilmek için yaklaşık 3.5 yıldır çaba gösterdiklerini belirtti. Genç, 3,5 yılın sonunda 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Ocak’ta onaylandığını kaydetti. Genç, askı sürecinin ardından Kırkgöz Gölü’nü koruyacak projenin başlayacağını vurguladı.
“Çalıştık, sabrettik ve kazandık”
Genç, Kırkgöz Gölü ve çevresinin Döşemealtı Belediyesi’ne tahsisi için uzun süreli bir mücadele verdiklerini söyledi. Başkan Genç, “2014 Yerel seçimlerinden önce Kırkgöz Gölü’nü halkımızın kullanabileceği özel bir yer haline getireceğimin sözünü vermiştim. Bunun için hazırladığımız projeleri ilgili bakanlıklara, meslek odalarına, sivil toplum kuruluşlarına anlattım. Alanın tahsisi için kapı kapı dolaştım destek istedim. Nihayetin de Kırkgöz Gölü ve çevresini belediyemize kazandırdık. Bu bölge için çok özel bir çalışma yaptırıyorum. İnanıyorum ki yalnızca ilçemizin değil Antalya’nın da en büyük ve en güzel rekreasyon alanı olacak. Kırkgöz Gölü’nde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.
300 bin metrekare yeşil alan
Projede 300 bin metrekare yeşil alan oluşturulması kararlaştırıldı. Projede yer alan bu yeşil alan miktarı da tek başına Döşemealtı Belediyesi sınırları içinde kişi başına düşen yeşil alan miktarını 5 metrekare artacak. Projede Çevre Sorunları Müzesi ve günübirlik tesis yer alıyor. Bu tesislerle ilgili yapılaşma mevcut yapıların restoresiyle oluşturulacak ve göle olumsuz bir etki yaratmayacak. Proje alanında kalan 72 bin 400 metrelik özel mülkiyet kamulaştırılıp yeşil alana dönüştürülecek. Projede 2 bin 200 metre bisiklet yolu ile vatandaşların göldeki endemik bitki örtüsü ve göçmen kuşları gözlemeyebilmesi için 9 bin metre ahşap yürüyüş yolu planlandı. Ayrıca göl içerisinde sandal, kano gibi motorsuz araçlarla gezi yapılabilecek. Proje alanında 150 araç kapasiteli 3 otopark ve 5 otobüs parkı da yer alıyor.