Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Zirvesi | Kentsel Sürdürülebilirlik Oturumu
Hazılayan ve Sunan | Erengül Bilenser
Moderatör | Prof. Dr. Ruşen Keleş
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç
Ekonomik, çevresel ve toplumsal gereksinmelerin, gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedeflemek sürdürülebilir kent anlayışının anahtarı. Özelkalem Yerel Yönetim Zirvesi’nin gerçekleşen kentsel sürdürülebilirlik oturumuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç konuk oldu. Başkanlar, “Şehirleri ortak akıl ve doğayla barışık yönetim anlayışıyla geleceğe taşıyacağız” mesajı verdiler.
Türkiye’de yerel yönetimlerin nabzının attığı Özelkalem Yerel Yönetim Zirvesi’nde 2. oturumda önemli bir konu olan ‘Kentsel Sürdürülebilirlik’ tartışıldı. Oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç konuk oldu.
Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yaptığı oturumda iki başkan Soyer ve Büyükkılıç, kentlerin ortak akılla ve doğayla barışık bir yönetim anlayışıyla geleceğe taşınacağı konusunda fikir birliğine vardı. Oturumu açan Güzel Bir Türkiye Projesi sahibi Erengül Bilenser, sponsor olan Otokar’a teşekkür etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemiyle birlikte sürdürülebilirliğin ve küresel sorunların çözümünün yerelleşmenin katkısıyla mümkün olabileceğinin ortaya çıktığını söyledi. Soyer, “Çünkü görüldü ki ancak yerelde insanların derdine derman olunabiliyor ve üretilen çözümler vatandaşın ihtiyacını karşılayabiliyor. İzmir’de 30 ilçede sürdürülebilirlik ofisleri açtık. Sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda; bu ofisler vasıtasıyla, her ilçemizde neler yapıldığını, neler yapılması gerektiğini görüyoruz. Yapılan projelerin bu hedeflere uygunluğunun denetlendiği ve tartışıldığı bir çalışma yürütüyoruz. Buradan da Türkiye’ye ve dünyaya ilham olacak sonuçlar çıkartmaya çalışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gözeterek ve gereklerini yerine getirmeye çalışarak hem uluslararası dünyadan kopmamış oluyoruz hem de bilimsel tespitler ışığında ortaya çıkan hedeflerin yerelleşmesi ve bizde uygulanması için çalışma yürütüyoruz” dedi.
‘Doğaya saygılı sürekli ve dengeli gelişme’
Pandemi sürecinin kendi kendine yeten ekonomilerin çok güçlü ekonomiler olduğunu gösterdiğini vurgulayan Soyer, “Kendine yeten ekonominin temel şartlarından biri de doğada var olan biyoçeşitliliğin sürdürülmesi. Yani doğaya saygılı bir sürekli ve dengeli gelişme. Doğadan uzaklaştıkça aslında kendinizden de uzaklaşıyorsunuz. Kendinizden uzaklaştıkça çok katlı yapıları yapmakta bir sakınca görmüyorsunuz. Doğaya saygılı bir yaşam doğaya saygılı bir yönetim anlayışı ve doğayla birlikte bir kalkınma hedefi, pandemiyle birlikte en temel öğretilerden biri oldu.” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da sürdürülebilirliğin; ekonomik, sosyal çevresel olarak sağlanmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Büyükkılıç, “Kayseri 1940’lı yıllardan beri Alman şehir plancılar tarafından planlı gelişmesi olan bir şehir. Sonrasında da gelen belediye başkanları bu duyarlılığı göstererek bu gelişmeyi sürdürdü. Biz bunu daha da geliştirmek suretiyle Büyükşehir bağlamında şehrin tamamında hayata geçirme yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentsel tasarımı çok önemsiyoruz. Özellikle korona sürecinden sonra yatay yapılaşmaya önem veriyoruz. Planlamada bahçeli nizam yapılaşmayı ön plana çıkartıyoruz. Korona sürecinde bir birim oluşturduk ve her alanda yapmamız gereken çalışmaları tespit etik ve ekiplerimiz ile çalışmalarımızı dünyadaki litaratürü de takip ederek daha da geliştirdik. Bu süreçte doğa kendine geldi. Bu süreçte ulaşım da çok önemli hale geldi. Ulaşımda konforu sağlarken, bulaşın yollarını da yok edecek çalışmalar yapıyoruz. Her kentin kendine özgü sürdürülebilirliği vardır. Paydaşlarımızdan çözüm önerilerini alırken, onlara sahip çıkıp onların da sahiplenmelerini sağladığımızda daha güzel mesafeler alırız. Kenti geleceğe taşımak için önce doğayı korumalıyız” ifadelerini kullandı.
‘Ortak akıl çok önemli’
Ortak aklın önemine de dikkat çeken Başkan Büyükkılıç,” Ortak akıl önemsenmeli. Ortak akılla şehirler geleceğe taşıyalım. Bu tabi yöneticilerin de ufkuyla orantılıdır. Yöneticilerin ufku yoksa bir anlam ifade etmez. Planlama açısından, şehircilik açısından şehrini koruma ilkesiyle hareket etmeliyiz. Bizler şeçilmiş yerel yöneticiler olarak ‘ben seçildim her şeyi yaparım’ mantığıyla olmaz. Bu doğrultuda yetkilerimizi yerli yerince kullanmalı ve şehrin sahiplerine mutlaka söz hakkı vermeliyiz. Onların fikirlerine başvurmalıyız. Şehri geleceğe nasıl taşırızın kaygısını güderken her şeyden önce zarar vermemeliyiz. Geleceğe taşımak için ilkemiz zararlı olmamak. Ortak aklı geliştirirsek sahiplenmeyi de paylaşmış oluruz. O zaman şehir ‘sağlıklı şehir’ olarak geleceğe taşınır. Bu süreçte yöneticileri daha kaygılı, daha ayağı yere basan, geleceğe taşıma gayreti içinde olan insanlar olarak görüyorum” dedi.
#kentselsürdürülebilirlik #tunçsoyer #memduhbüyükkılıç
Özelkalem Türkiye’nin Yerel Yönetim Ağı
►Özelkalem Dergisi 142. Sayısı’nı okumak için .. ►Abone ol
Özelkalem TV’de Yapılacak canlı yayınlardan haberdar olmak isterseniz, abone olmayı ve abone ol butonunun yanındaki çan simgesinden bildirimleri açmayı unutmayın.
►Abone ol: http://www.youtube.com/c/Özelkalemtv
►İzle Türkiye!
Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Başvuru için: https://yerelyonetimodulleri.com/#özelkalemdergisiyerelyönetimödülleri
Sosyal medyada bizi takip edin:
►Instagram: https://www.instagram.com/ozelkalemde…
►Twitter: https://twitter.com/ozelkalemdergi
►Facebook: https://www.facebook.com/ozelkalemdergi/