Bocce yaygınlaşıyor
Bocce Anadolu kökenli olmasına rağmen ithal bir spor dalı olarak Türkiye’de hızla yaygınlaşıyor. Özellikle Anadolu kentlerinde giderek artan oranda ilgi toplayan bu spor dalı altyapı imkanlarının kolaylığı nedeniyle de pek çok etkinliğe konu oluyor. Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Belediyeler Arası Engelsiz Bocce Turnuvası” düzenlendi.
6 ilçe belediyesi bocce takımları yarıştı
Türkiye’de Bocce sporunun en önemli merkezlerinden olan Ankara’nın Kahramanakazan ilçesinde engellilere yönelik bir turnuva düzenlendi. Organizasyonunu Kahramankazan Belediyesi’nin yaptığı “Belediyeler Arası Engelsiz Bocce Turnuvası”na Ankara’nın 6 ilçe belediyesinden engelli sporcular katıldı.
Kıyasıya yarıştılar
Kahramankazan Belediyesi’nin engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlik Şehit Samet Cantürk Bocce Salonu’nda gerçekleştirildi. Kahramankazan, Yenimahalle, Pursaklar, Etimesgut, Polatlı ve Kalecik ilçelerinin katıldığı turnuvada, engelli sporcular, kendi toplarını “misket” diye adlandırılan hedef topuna daha yakın atabilmek için kıyasıya yarıştı.
“Asıl engel sevgisizliktir”
Turnuvanın sonunda Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz dereceye giren takım ve sporculara ödüllerini verdi. Belediye Başkanı Oğuz, engelli sporcuları tek tek kutlayarak madalya ve hediyelerini verdi. Serhat Oğuz madalya töreninde yaptığı konuşmada turnuvayı önümüzdeki dönemde geleneksel hale getirmek istediklerini söyledi. Engelliler Haftası ile ilgili de anlamlı mesajlar veren oğuz Oğuz, “Asıl engel sevgisizliktir. Yeter ki kalbiniz, gönlünüz ve zihniniz engelli olmasın.” diye konuştu.
“Hem eğlendik, hem de spor yaptık”
etkinlik sonunda tüm sporcular turnuvaya katılmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Turnuvaya 4 sporcusuyla katılan Yenimahalle takım elemanları Bocce’nin çok eğlenceli bir spor olduğunu ve her şeyden önce turnuvada çok eğlendiklerini ifade ettiler. Sporcular turnuvada emeği geçen herkese de çok teşekkür ettiler.
BOCCE NEDİR, NASIL OYNANIR?
Pek çok kaynağa göre Bocce’nin tarihi binlerce yıl öncesine, Anadolu’ya dayanıyor. Bocce, en eski spor dallarından biri olarak kabul ediliyor. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynandığı ve “bocce” adını da Romalılardan aldığı söyleniyor. Anadolu’daki Türk varlığı çok eski dönemlere dayanıyor. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde adı farklı da olsa benzer birçok oyunun oynandı/oynanıyor. Eldeki tüm veriler dikkate alınırsa, Bocce’nin Türk ata sporlarından biri olduğunu söylemek mümkün.
Bocce’nin temel kuralları:
Oyundaki amaç basit: elinizdeki topları hedef topa (pallinoya)en yakın noktaya yuvarlamak. Hedef topa rakip toplarından daha yakın düşen her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu kazanıyor. Oyunu renkli hale getiren bir kural daha var. Eğer elinizdeki topu rakibin topundan daha yakına yuvarlamak imkansızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapabiliyorsunuz.
Bocce’de dört farklı oyun sistemi bulunuyor: Bunlar; Raffa, Volo, Petank ve Çim Topu adlarıyla anılıyor.