Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, cüzi bir ücret ödenmesi karşılığında kaçak yapıların kayıt altına alınmasını öngören düzenlemeyi Meclis’ten çıkaracaklarını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Özhaseki, TBMM’de torba yasa içerisinde görüşülmeyi bekleyen kentsel dönüşüm yasasının seçim sürecinde çıkarılacağını tahmin etmediğini belirtti. Özhaseki, 40 maddelik düzenlemenin çıkarılmasının zaman alacağını ifade etti. 13 milyon bağımsız birimin devletle ihtilaflı olduğunu dile getiren Özhaseki, bu düzenlemede bu sorunun çözülmesine ilişkin maddeler bulunduğuna değindi.
“Yüzde 60’ı devletle ihtilaflı”
Özhaseki, “Türkiye’de yaklaşık 25-26 milyon civarında bağımsız birimin yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğu bir ortamdayız. İmara aykırılıklar var, işgaller var. Devletle ihtilaflı çözüm bekleyen yerler var. Mahkemelerde sürünen yerler var. Bu ülkede yüzde 60 mülk sahibi devletle ihtilaflıysa buna bir çözüm getirmek lazım. Eğer imara aykırılıktan bahsettiğimizde şu andaki kanuni mevzuat uygulansın diyorsanız, bu konuda iki tane kanuni mevzuat var. Bir tanesi para cezası yazacaksınız, biri de yıkacaksınız. Bunu kim yapacak? Belediyeler. Hangi belediye yapıyor peki? AK Parti’li belediye mi, CHP’li belediye mi? Hiç birisi yapamıyor. Ben burada belediye ayırmıyorum” dedi.
“Çürük olmayan yeni imarlara izin”
Özhaseki, İzmir’in yüzde 62’sinin, Sarıyer’in yüzde 80’inin, Üsküdar’ın ise yüzde 75-80’inin kaçak olduğuna işaret etti. Özhaseki, buradaki hiçbir belediye başkanının bu konutlara ceza yazamadığını ve yıkamadığını belirtti. Yıkmanın da doğru bir uygulama olup olmadığının tartışılır bir konu olduğunu vurgulayan Özhaseki, “Burada ne gibi zararlarımız var. Belediye burada oturan 10 daireden vergi alamıyor. Emlak vergisini arsadan alıyor. Belediye oradan kayba uğruyor. Maliye aynı şekilde. İçinde oturan vatandaş kat mülkiyetine geçememiş, elinde bir tapusu yok. İpotek verecek olsa bankaya veremiyor. Arsa üzerinden tapusu var. Ekonomik bir değer olarak da gözükmüyor. Böyle bir belayla karşı karşıyayız. İşte bütün bunların çözümü en azından vatandaşın gelip rızasıyla halihazırdaki imara, iskana aykırılığını bildirmesi. Bildirdikten sonra cüzi bir ücreti ödemesi ve kayıt altına alınması. Bu kayıt altına alınmakla birlikte artık devletle vatandaşın kavgasının bitmesi” diye konuştu.
“Bütçe deprem tehlikesine karşı kullanılacak”
Burada yapılan ödemelerden bir bütçe oluşacağını anlatan Özhaseki, “Buradan oluşacak bütçeyi başka hiç bir yere karıştırmadan kentsel dönüşüm özel bütçesi hesabında tutacağız. Deprem tehlikesine karşı bu bütçeyi kullanacağız. Belediyelere sıfır faizli bu paradan dönüştürecekleri yerler için para vereceğiz. Onlar da dönüşüm için kullanacaklar. Sonra 3 sene sonra paramızı geri isteyeceğiz. Burada müthiş bir gelir var. Ben bununla ilgili bir çalışma yaptım. Meclise getireceğim, kapanmadan. Bir haftaya gelmesi lazım” ifadelerinde bulundu.
“Bir an önce kentsel dönüşüme girmek lazım”
Türkiye’nin topraklarının büyük kısmının Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, şunları söyledi:
“Bunu bile bile deli gibi niye oturuyoruz biz. Bir an önce kentsel dönüşüme girmek lazım. Bu bütçe oluştuğunda kentsel dönüşüme hızla girip her tarafı tertemiz etmemiz lazım. Şehircilik Şurası’nda yakaladığımız temel sonuçları uzun kanun metinleri içinde Meclise getirip, şu aritmetik içinde çıkaramayabiliriz. Zaman bulamayabiliriz bunlara ama ben elimdeki yetkiyle, kanuni emir, mevzuat olarak değil, bunu inisiyatif olarak kullanacağız. Kanunları da daha sonra çıkaracağız.”