Türkiye’nin karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu’nun 94. yıl dönümü tüm yurtta kutlandı. Kutlamalar salgın nedeniyle sade etkinliklerle yapıldı.
Kabotaj Kanunu’nun kabul edilişinin 94’üncü yılı yurdun birçok noktasında kutlandı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarında sirenler çaldı, su gösterileri yapıldı ve şehitler için çelenkler bırakıldı. İzmir’de İzmir Liman Başkanlığı’nca, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törende, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İzmir Körfezi’ne deniz şehitlerinin anısına Pasaport İskelesi’ndeki Zübeyde Hanım Müze Ve Eğitim Gemisi’nden çelenk bırakıldı. Törene İZDENİZ’e ait yolcu vapurları ile Kıyı Emniyeti ve deniz polisi tekneleri de siren çalarak eşlik etti.
Pek çok şehirde kutlamalar sade geçti
Antalya’da Antalya Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanlığı ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanlığı temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören protokol üyeleri Kaleiçi Yat Limanı’ndan hareket eden Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı bot ile denize açıldı. Protokol Üyeleri burada Liman Başkanlığı tarafından hazırlanan çelenk denize bıraktı. Bu arada Port Akdeniz’e bağlı tankerler sirenlerini çaldı ve su gösterisi yaptı. Yalova’da her yıl çeşitli etkinliklere sahne olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı bu yıl salgın nedeniyle sessiz sedasız kutlandı. Tedbirler kapsamında sadece Yalova Valisi Muammer Erol ve sınırlı sayıda protokol mensubunun katıldığı bir törenle denize çelenk bırakıldı.
Ulaştırma Bakanı’nda mesaj
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kabotaj hakkının Cumhuriyetin kuruluşundan sonra elde edilen en önemli başarılardan biri olduğunu söyledi. Bakan Karaismailoğlu, 1926 yılında çıkarılan kanun ile birlikte Türkiye’nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığının ilan edilmiş olduğunun altını çizdi. Karaismailoğlu “Ülkemiz tersanelerinde farklı cinslerde ürettiğimiz yeni gemilerin 2020 yılı itibarıyla millilik oranı yüzde 40-60 arasında değişmektedir. Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmektir” ifadelerini kullandı.
Kabotaj Bayramı nedir?
20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş olan Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu kanun, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtiyor. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz günü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanıyor.