Bilim insanları, İzmir Büyükşehir Belediyesinin sürdürülebilir büyüme modelini inceleyerek, “İzmir Modeli” adı verdikleri 5 ciltlik kitap ortaya çıkardı.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 14 yılda uyguladığı stratejik plan sayesinde büyük bir gelişim sağlayan İzmir, vatandaşlar kadar bilim insanlarının da ilgisini çekti. 26 akademisyen bir araya gelerek, belediyenin üç dönemdir uyguladığı demokratik belediyecilik yaklaşımını bilimsel değerlendirme ve katılımcı bir yorumlama ile masaya yatırdı. Yaklaşık 1,5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda, ortaya 5 ciltlik “İzmir Modeli” çıktı. Ciltlerin başlıkları “Ortak Kavramlar”, “Yönetim Stratejileri”, “Yerel Kalkınma-Çevre ve Alt Yapı”, “Fiziki Planlama” ve “Kamu Alanı-Yer Oluşturabilme” olarak belirlendi.
“Kitap 14 yıllık çalışmaların laboratuvar ortamında değerlendirilmesidir”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalışmaya imza atan akademisyenlerle bir araya gedi. Kocaoğlu, İzmir Modeli kitaplarını, belediyenin 14 yıllık çalışmalarının bir laboratuvar ortamında değerlendirilmesi olarak tanımladı. Kocaoğlu, İzmir Modeli çalışmasının, yerel yönetimlerin kentin kalkınması ve yaşam standardının artırılması için neler yapabileceği ve nasıl bir yol yöntem izleyebileceğini inceleyen, irdeleyen önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi. Kocaoğlu, “Herkesin ‘katılımcı yönetim, katılım demokrasi’ diye mangalda kül bırakmadığı, nutuk attığı bir dönemden geçerken hazırlandı bu eserler. En başta İzmir Belediye Başkanının ve bürokrasinin gerçekleştirdiği bütün çalışmaların aklın ve bilimin rehberliğinde yapılıp yapılmadığı sorgulayacak” dedi.
“Belirlediğimiz haritadan taviz vermiyoruz”
Kocaoğlu, İzmir’in nasıl kalkınacağını 2005 yılının başında yol haritasıyla belirlediklerini ve adım adım uyguladıklarını söyledi. Başka Kocaoğlu, “Bu haritadan taviz vermeyerek, sürekli irdeleyerek, sürekli yenileyerek, gereksizleri atarak, değişiklikler yaparak yürüdüğümüz yolun sonunda hedefimize ulaştık. Buradan şu sonuca varmak lazım: Eğer bir yerel yönetim çok kısıtlı kaynaklarını çok kısıtlı mevzuatın içinde sağlıklı bir şekilde kullanabiliyorsa, mevzuatın ‘iğne deliğinden geçmesi gereken yerlerden geçebiliyorsa’, mutlaka başarıya ulaşır. Belediye başkanı tavizsiz olmalı, popülizm yapmamalı, dürüst olmalı. Evrensel ahlak kurallarına mutlaka uymalı. Projelerine, kentin geleceğine, hemşerilerine inanmalı; inandığı yolu inatla, bıkmadan usanmadan takip etmeli ve başarıya ulaştırmalı” diye konuştu.