Her geçen gün yıldızı daha çok parlayan Hatay Gastronomi Evi, Türkiye’den pek çok kent yöneticilerinin çalışmaları için rol model oldu.
Açıldığı günden bu yana gerek yurt içi gerekse yurt dışından gelen misafirlerin büyük ilgi gösterdiği ve birinci yılında Tripadvisor ve Google üzerinden yapılan olumlu yorumlar ile ‘Yılın Çıkış Yapan Mekan Ödülü’ne layık görülen Hatay Büyükşehir Belediyesi Kuruluşu olan Hatay Gastronomi Evi, Adana, Mersin ve Afyonkarahisar’dan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin talebi ile Ankara Gastronomi Evi’nin kuruluş aşamasına danışmanlık yaparak rol model olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Örnek şehrin örnek kuruluşu
Geçtiğimiz aylarda ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesinden gelen ekip bir gün boyunca Hatay’ın dünyaca ünlü mutfağının kapılarını misafirlerine açan Hatay Gastronomi Evi’nde vakit geçirerek misyon ve vizyonu hakkında detaylı bilgiler aldı. Afyonkarahisar Belediyesi de ülkemizin ilk ‘gastronomi şehri’ olan Gaziantep yerine Hatay’a gelmeyi tercih ederek üç gün boyunca Hatay Gastronomi Evi’nin işleyişi hakkında bilgiler edindi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de benzer girişiminde bulunarak uluslararası üne sahip Hatay Gastronomi Evi’nin kuruluşundan işleyişine kadar uzanan faaliyetler ile ilgili detaylar aldı.
Hatay hak ettiği üne kavuşuyor
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Hatay’a kazandırdığı iki altın bilezik olan gastronomi şehri unvanı ve EXPO 2021 organizasyonu kapsamındaki çalışmalar birçok şehir tarafından örnek alınıyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, halkın desteği ile Hatay’ı Dünya Şehri yapma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
İlk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından 1801 yılında kullanılan, Yunanca mide ile ilgili “Gastro” ve kanun, kural anlamındaki “Nomos” kelimesinden türeyen “-nomi” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan bir kelimedir. Anlam olarak; Yemek kanunu olarak çevrilebilir.
Yüzlerce yıllık yemek tecrübesi ve lezzet birikimi, yemeği yaşamsal öneminden sıyrarak bir keyif ve haz olgusu vaziyetine getirmiştir. Lezzet ve görselliğin keyif vericiliği, günümüzde Gastronomi teriminin önemini fark edilir kılmış ve bir bilim olarak görülmesine neden olmuştur.
Gastronomi nedir?
İlk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından 1801 yılında kullanılan, Yunanca mide ile ilgili “Gastro” ve kanun, kural anlamındaki “Nomos” kelimesinden türeyen “-nomi” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan bir kelimedir. Anlam olarak; Yemek kanunu olarak çevrilebilir.
Yüzlerce yıllık yemek tecrübesi ve lezzet birikimi, yemeği yaşamsal öneminden sıyrarak bir keyif ve haz olgusu vaziyetine getirmiştir. Lezzet ve görselliğin keyif vericiliği, günümüzde Gastronomi teriminin önemini fark edilir kılmış ve bir bilim olarak görülmesine neden olmuştur.
Gastronomi, kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplindir. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olan ama sağlığa uygun olmasına şart koşulmayacak şekilde azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç gastronominin çalışma konusudur.
Gastronomi, hijyenik, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak; yemek düzeni ve sistemi anlamına da gelir.