Gediz Deltası: Bir doğa harikası
Gediz Deltası, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri. Tüm Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan delta, aynı zamanda İzmirli balıkçı ve çiftçilerin de üretim alanı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne alınması için resmi adaylık başvurusunda bulundu. Türkiye’nin en önemli doğal alanları arasında yer alan Gediz Deltası binlerce canlı türüne ev sahipliği yapıyor.
Yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşadığı Gediz Deltası’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Doğa Derneği de 2002 yılından beri çalışma yürütüyor. Doğa Derneği Şubat 2019’da bir kampanya başlatarak Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesini talep etmişti. Akademisyen ve doğa korumacılar bu alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterlerini karşıladığını ortaya koyan bir bilimsel rapor hazırlamıştı.
Haberi Tunç Soyer duyurdu
İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı başvurunun ardından İzmirliler, bilim insanları ve doğa korumacılar düzenlenen çalıştayda biraraya geldi. Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “UNESCO Dünya Mirası Yolunda Gediz Deltası Çalıştayı”nda UNESCO başvurusunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer duyurdu.
Gediz Deltası’nın UNESCO dünya mirası olması için gerekli başvuruyu yaptıklarını söyleyen Soyer, bir belediyenin asli görevinin doğayı korumak olduğunu vurguladı. Gediz Deltası’nın ülkemizdeki 305 doğa alanı ve 14 RAMSAR alanından biri olduğunu belirten Soyer, 298 kuş türüyle de Türkiye’de kuş çeşitliliğinin en çok görüldüğü yerlerden biri olduğunu anlattı. Soyer, “İzmir ve belediyemiz açısından çok önem verdiğimiz bir alan. Karşıyaka’dan 15 dakika içinde flamingo görebileceğiniz bir alana gidiyorsunuz. Alanın UNESCO dünya mirası olması gerektiğini savunduğumuz için bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik. ” dedi. Çalıştayda Gediz Deltası’nın korunarak gelecek nesillere taşınabilmesi için bir yol haritası çıkarıldı.
Gediz Deltası UNESCO kriterlerini karşılıyor
UNESCO Dünya Mirası alanlarının altısı kültürel, dördü doğayla ilgili olmak üzere toplam 10 kriteri bulunuyor. Bir alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne dahil edilebilmesi için ise dört doğal kriterden sadece birini karşılaması yeterli görülüyor. Gediz Deltası, üstün doğal durumlar veya istisnai doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip alanları içermesi ve bilimsel açıdan üstün evrensel değere sahip ve tehlike altındaki türleri içeren, biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için en önemli ve kayda değer doğal habitatları içermesi kıstaslarıyla UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini karşılıyor.