USD/TRY: Dün Rusya ve Ukrayna krizi eksenli gelişmeler izlendi. NATO Liderler Zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamada birliğin kendini savunacağı ve koruyacağı vurgulandı. G7 Zirvesi ortak bildirisinde ise Rusya’ya yönelik yaptırımların tam olarak uygulanmasında kararlı olunduğu ve gerektiğinde ek önlemleri uygulamaya hazır olunduğu, ayrıca Rus enerjisine olan bağımlılığı azaltmak için daha fazla adım atılacağı belirtildi. Öte yandan, ABD ve Avrupa’da öncü imalat ve hizmet PMI’ları takip edildi. ABD’de mart ayında PMI verilerinde hafif düşüş beklentisine karşın artışlar gerçekleşti. Avrupa’da da genel olarak imalat ve hizmet PMI’lar büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdüler. Özellikle Avrupa’daki iyi veriler ekonominin şimdilik dirençli olduğunu göstermesi açısında önemliydi. Bir süredir baskı altında kalan EURUSD paritesi de günü yatay seviyede kapattı. Bu sabah da parite hafif alıcılı. Gelişmekte Olan Ülkeler para birimleri de genel olarak pozitif seyrediyor. Brent petrol ise 119 USD civarında hareket ediyor. Yurtiçi tarafta, petrol fiyatlarına bağlı olarak enflasyonist endişeler gündemdeki yerini koruyor. Diğer yandan, bu sabahki fiyatlamalar da dikkate alındığında Dolar/TL’nin yatay hareketini sürdürerek 15,0 seviyesinin altındaki görünümü korumasını bekliyoruz. Ara direnç olarak 14,93 takip edilebilir. Öte taraftan, olası geri çekilmelerde 14,72 ve 14,60 sıralı destek seviyeleri izlenebilir. Bugün ABD tarafında Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.
EUR/USD: Jeopolitik belirsizliğin gölgesinde dün özellikle Avrupa’da mart ayı PMI verilerinin güçlü gelmesi önemliydi. Fiyatlamalar tarafında ise bir süredir halihazırda 1,1025 civarından geçen aylık ortalamasının altında satıcılı seyreden ancak dün yatay seviyede kapatmayı başaran parite bugün söz konusu ortalama civarında alıcılı. Dünkü veriler ve yaşanan düşüşler dikkate alındığında paritede tepki alımları sürebilir. Ancak, Rusya – Ukrayna gerilimi ve enerji krizinin sürdüğü ortamda kalıcı yükseliş beklemiyoruz. Yükselişlerin sürmesi durumunda 1,11 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1,0960 ve 1,0910 sıralı destekler.
XAU/USD: Rusya – Ukrayna arasındaki gerilimin diplomatik yollarla şu aşamada bir neticeye varmaması ve bu hafta gelinen noktada beklentilerin geçen haftakinden kötü olması gerginliğin kısa sürede çözülmeyeceğine işaret ediyor. Dün 1.950 direncini kırarak aylık ortalamaların üzerine çıkan kıymetli madende hafif kar satışları gözlense de fiyatlamalarda jeopolitik ve enflasyonist risklerin baskın geldiği anlaşılıyor. 1.950 seviyesinin üzerindeki görünümün kalıcılık göstermesi halinde 1.974 ve 2.000 dirençleri hedef olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.926 destek.
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı