Kadına yönelik şiddetin en önemli toplumsal sorunların başını çektiği ülkemizde bu konuda alınması gereken çok mesafe var. Tabii sorunun çözümü için öncelikle kamu yöneticilerinin konuyla ilgili net bir tavır almaları gerekiyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi kadına yönelik şiddetle ilgili toplumsal farkındalığı diri tutmak için bir hatıra ormanı oluşturuyor.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınlara yönelik Hatıra Ormanı oluşturdu. Abdurrahman Gazi Türbesi’nde oluşturulan Hatıra Ormanı’nda binlerce fidan toprakla buluşturuldu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in eşi Gülay Sekmen’in de katıldığı törende bir konuşma yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Şahin, 25 Kasım’ın önemine vurgu yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Şahin, “Büyükşehir Belediyesi olarak 25 Kasım’ın taşıdığı anlam ve öneme binaen Erzurum’da kadınlarımız için çok özel bir etkinliğe imza atmak istedik. Burada oluşturduğumuz hatıra ormanını, kadına yönelik şiddete karşı verilen mücadeleye atfedeğiz. Ve bu şiddetin ortadan kaldırılması yönündeki umutlarımızı inşallah bu ormanla birlikte yeşerteceğiz” dedi.
Binlerce fidan dikildi
Şahin konuşmasında 25 Kasım’ın Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olmasının tarihsel arka planına da yer verdi.
Hasan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bizler bu günün önemine binaen kurduğumuz bu özel hatıra ormanına hep birlikte ağaç dikeceğiz. Ve bu yönde bir toplumsal bilinç oluşmasına inşallah hep birlikte katkıda bulunmuş olacağız. Tabi önemli olan ve hepimizin arzuladığı şey; kadınların hiçbir zaman şiddete maruz kalmamasıdır… Fakat ne yazık ki bizim ülkemizde de kadına şiddet olayları göze çarpmakta, kadınlarımız kimi zaman fiziksel, kimi zaman da sosyal şiddetle karşılaşabilmektedir. Ancak şu bir hakikat ki; Türk milleti olarak bu sorunun üstesinden belki de en kolay gelecek olan da yine bizleriz… Çünkü bizde kadın sadece karşı bir cins değildir. Aynı zamanda bir ana, aynı zamanda bir eş, aynı zamanda kız kardeştir… Bizde kadın nimettir, candır, canandır, yoldaştır, sırdaştır… Dolayısıyla kadın, dünya dediğimiz bu karmaşık yolda bize refakat eden en kıymetli arkadaştır…” Konuşmaların ardından binlerce fidan toprakla buluşturuldu.
Neden 25 Kasım?
Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti‘nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo‘ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra vahşice öldürülürler. Olay her ne kadar trafik kazasıymış gibi gösterilmek istense de, işlenen bu vahşi cinayetlerin sebebi çok açıktır. Aradan 21 yıl geçtikten sonra Dominik Cumhuriyeti’nde toplanan kadın kuruluşları 25 Kasım gününün kadın dayanışma günü olarak kutlanmasına karar verir. Birleşmiş Milletler Genel kurulu da, 1999 yılında aldığı bir kararla 25 Kasım’ı “kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması amacıyla uluslararası mücadele günü” olarak kabul eder. O tarihten bu zamana kadar 25 Kasım tüm dünyada kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.