Ana SayfaYaşamHalk Ekmek, el değmeden üretip, el değmeden kasalıyor

Halk Ekmek, el değmeden üretip, el değmeden kasalıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek A.Ş., ekmek kasalama robotu ile üretilen ekmeği, el değmeden üretip, el değmeden kasalıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarına Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nı gezdirdi. Topbaş, dünyanın ilk el değemeden ekmek kasalama robotu ile kalıtsal Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına özel üretilen ekmek ve unu tanıttı. Başkan Kadir Topbaş, Halk Ekmek A.Ş.’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hizmete yönelik şirketlerinin en önemlilerinden olduğunu belirtti. Topbaş, “Halkımızın sağlığı içir ar-ge oluşturarak temel gıda maddemiz ekmeği başarılı bir şekilde üreten şirketimiz, diğer fırınlara rakip değil model olan bir kuruluştur” dedi.

“Günde 3 milyon ürün üretiliyor”

Topbaş, Hak Ekmek A.Ş.nin günde 900 bin ekmek ürettiğini diğer ekmek ve un mamulleriyle bu rakamın 3 milyona ulaştığını ifade etti. Topbaş, şirketin İstanbul’un günlük ekmeğinin yüzde 10’unu ürettiğini söyledi. Halk Ekmek fabrikalarında tamamen hijyenik bir ortamda el değmeden ekmek üretildiğini ve el değmeden paketlendiğini anlatan Başkan Topbaş, “Kartal fabrikasının kasalama bölümünde dünyada ilk olan robot teknolojisine geçtik. Ambalajsız ekmekler dünyada ilk defa İstanbul’da robotlarla kasalanıyor. Tamamen yerli ve milli bir proje olan robot kolun yazılımı da Türk mühendisler tarafından yapıldı. Halk Ekmek, hamur oluşumundan ekmek üretimine ve paketlemeye kadar el değemeden üretiliyor. Şimdi bu robotik kolla paketlenmeden satılan ekmekler de el değemeden kasalanıyor. Bu inovatif projeyle ilk etapta saatte 7 bin 500 adet ürün kasalanıyor. 2018’de bu teknolojiyi geliştirerek bütün ekmek fabrikalarımıza yayacağız” diye konuştu.

“İstanbul’da 3 milyon ekmek çöpe gidiyor”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş

Ekmeğin bir nimet ve altın teri olarak bilindiğine ve israf edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Topbaş, “Anadolu’da paylaşımın adı olarak görülen ekmeğe ayrı bir önem verilir. Maalesef, İstanbul’da günde 3 milyon civarında ekmek çöpe gidiyor. Bir lokma ekmek bulup bir gün daha yaşam mücadelesinin verildiği dünyada ekmek israfının önüne geçmek zorundayız. Allah-u Teala, ‘Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz’ diyor. Allah israf edenleri sevmez. Bunun için bir lokma ekmeğin dahi çöpe gitmemesi lazım. Hazreti Ali, ‘Fakir, zenginin israf ettiği ölçüde aç kalır’ buyuruyor. Ekmek bizim için başka bir değerdir. Onun için israf etmemeliyiz” ifadelerinde bulundu.

“Hastalara özel glutensiz ekmek ve un üretimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, TÜBİTAK ile birlikte yaptığı çalışmayla Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalarına özel glutensiz ekmek ve un ürettiğini de hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, “Yıldız Teknik Üniversitesi danışmanlığında normal ekmek kalitesinde glutensiz ekmek ile PKU hastaları için düşük proteinli-glutensiz ekmek ve un karışımı üretiyoruz” diye konuştu.

“Fındık ezmesi ve bebe bisküvisi de üretilecek”

Halk Ekmek’in bazı ürünlerinde tamamen tam buğday ve doğal ekşi maya kullandığını ve önümüzdeki yıllarda bütün ürünlerini ekşi maya ile üretmek için hazırlık yaptığını açıklayan Kadir Topbaş, çocukların çok sevdiği kakaolu fındık ezmesini tamamen doğal ve katkısız olarak üretmeyi başardıklarını ve yakında satışa sunacaklarını söyledi. Topbaş, Halk Ekmek’in bebekler için tamamen doğal bebe bisküvisi üretme projesinin de yakında tamamlanacağını da sözlerine ekledi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla