Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tankırulu, eski çöplükte yaklaşık 500 köpeğin ortadan kaybolduğu iddialarına tepki gösterdi.
Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tankırulu, eski çöplükte yaklaşık 500 köpeğin ortadan kaybolduğu iddialarına ilişkin çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Tanrıkulu, sosyal medya üzerinden havanlara yardım parası adı altında Iban numaralarının paylaşıldığını belirterek, vatandaşları uyardı. Tanrıkulu, Trakya’nın en iyi hayvan barınağına sahip olduklarını, belediye personeliyle birlikte sokak hayvanlarının mutluluğu için çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti. Tanrıkulu, sosyal medyadaki asılsız iddialar yüzünden belediye personelinin işini yapamadığı, morallerinin bozulduğunu söyledi. Tanrıkulu, hayvan sayısında azalmanın nedenin ise, hayvanların yaşam alanlarının değiştiği için çevre mahallelere ve civar köylere gitmesi olduğunu kaydetti. Tanrıkulu, bu konuyla ilgili de gereken araştırmaların yapıldığını, sonuçların en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
“Çeşitli projelerimiz oldu”
Tanrıkulu, Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin hizmete başlamasının ardından vahşi depolama alanı olan eski çöplükte yaşayan sokak hayvanları ile ilgili rehabilitasyona gidilmesi gerektiğini anlattı. Tanrıkulu, “Burada yıllardır yaşamış, kendileri için yaşam alan oluşturmuş sokak hayvanlarımız için çeşitli projelerimiz oldu. Burada yaşayan ve çöp gelmediği için beslenme sıkıntısı yaşayan hayvanlarımıza günlük, düzenli olarak gıda desteğinde bulunduk. Daha sonra hayvanseverler ve sivil toplum örgütleriyle sokak hayvanlarımız için kulübeler yaptık” dedi.
“Nedenini bilimsel olarak araştırıyoruz”
Tanrıkulu, söz konusu alanda yaşayan sokak hayvanlarının gelen çöplerle beslendiğini, yaşamlarını bu şekilde sürdürdüğünü ifade etti. Tanrıkulu, “Burada yaşayan sokak hayvanları burada birkaç nesildir yaşıyorlar. Bu alan oldukça geniş ve büyük bir alan. Köylerden de sokak hayvanları bu noktaya atılıyordu. Söz konusu alanda gerçekten de çok fazla miktarda sokak hayvanı yaşıyordu. Düzenli katı atık sistemine geçildiğinde ne bizim tarafımızdan ne de Valilik tarafından herhangi bir sayım yapılmadı. Ortalama rakamlar ortaya atıldı. Kimine göre 500 köpek, kimine göre 700 köpek vardı. Köpek sayısında azalmayı biz de fark ettik. Ve nedenini de bilimsel olarak araştırmaya başladık. Veteriner arkadaşlarla birlikte paylaştık. MOBESE’miz var. MOBESE’mizi alıp, bir tutanakla Milli Parklar’dan sorumlu yetkiliye görüntüleri teslim ettim. Tarım İl Müdürlüğü ile Orman Su Müdürlüğü’ne başvurup bir araştırma yapılmasını istedik. İlgili Vali Yardımcımıza gidip, bir kurul oluşturulmasını istedim. 6 tane bağımsız veterinerden (Veteriner Odası’ndan, Tarım İl Müdürlüğü’nden, Ticaret Borsası’ndan ve diğer kurumlardan) bağımsız kurul oluşturduk” diye konuştu.
Tanrıkulu, “Bu kurulun raporu da kısa bir süre sonra çıkacak. Buradan tekrar ediyorum. Artık gerçekten çalışanların da, bizlerin de çok ciddi motivasyonu bozuluyor. Hepimiz çok üzülüyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın morali çok bozuldu. Edirne Belediyesi olarak asla; buradaki hayvanları başka yere götürmek, toplamak veya bunu söylemekten bile utanıyorum itlaf etmek, gömmek gibi şeyler asla yaşanmamıştır” ifadelerinde bulundu.