Aşk, sevgi, doğa gibi birçok konuda yazılmış şiirler var. Merak edip geçmişe doğru bir araştırma yapıldığında dünyanın bilinen ilk şairi Enheduanna karşımıza çıkıyor. Dünyanın ilk şairi bir kadın, hükümdar kızı ve bir rahibe…
Bilinen ilk kadın şair olan Enheduanna, Akad Kralı Büyük Sargon’un kızıdır. M.Ö. 2300’lü yıllarda yaşayan Enheduanna, babası tarafından rahibe olarak kiliseye gönderilir. Ay rahibesi olarak isimlendirilen Enheduanna burada çok sayıda şiir yazar. Şiirleri yüzyıllar sonra yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkar.
Dünyanın Bilinen İlk Şairi Enheduanna Ne Zaman Keşfedildi?
Dünyanın bilinen ilk şairi ya da dünyanın ilk kadın şairi olarak anılan Enheduanna’nın keşfedilmesi 1925 yılında olmuştur. Ünlü Arkeolog Leonard Woolley dünyanın ilk şairi tarafından yazılan şiirleri bulan kişidir. Oldukça uzun ve 50 tabletin bir araya gelmesiyle tamamlanan bir Enheduanna şiiri 1995 yılında William W. Halo ve Van Dijk adlı Sümerologlar tarafından birleştirilmiştir.
Enheduanna’nın şiirlerini Sümer Aşk Tanrıçası İnnanan için yazdığı ifade edilmektedir. Ay rahibesinden kalan birkaç tablet, iki adet mühür ve bir adet disk günümüzde Pensilvanya Müzesi’nde sergilenmektedir. Aşağıdaki dizeler, İnnanan için yazılmış olan şiirlerden bir parçadır:
Hayatım alevler içinde.
O beni dağlardaki böğürtlen dikenlerinde mecbur etti yürümeye.
Sıyırdı başımdan, bir baş rahibeye yaraşan tacı.
Bir hançer ve bir kılıç verdi elime ve dedi:
“Senin için yapıldı bunların ikisi de.
Çevir onları hemen kendi öz bedenine…”
Bulunan en eski tarihli şiirler Enheduanna imzası taşımaktadır. Bu nedenle daha öncesinde herhangi bir şairin yaşayıp yaşamadığını bilmek pek mümkün değildir. Dolayısıyla yazılı kaynaklara dayanarak tarihin ilk şairi Enheduanna olarak kabul görmektedir.