İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen ve üç gün sürecek “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi 2018” başladı.
“Dünya Akıllı Şehirler Kongresi 2018” İstanbul’da başladı. Kongrenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Eski İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero, Vali Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal yaptı. Kongre, Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “İstanbul olarak teknolojik altyapısı güçlü bir şehir inşa etmek için İstanbul’un ‘akıllı şehir endeksini’ oluşturduk. Akıllı şehir vizyonu, stratejileri ve yol haritasını ortaya koymak adına çalışmalar yaptık. Hazırlanan bu Vizyon Belgesi, akıllı şehircilikte bize hız katacaktır” dedi.
“Şehirlerimizin daha akıllı hale getirilmesi gerekiyor”
Uysal, 12 ülkeden 120 şehir ve teknoloji üreten 100’den fazla firmanın katıldığı kongrede çeşitli etkinliklerin, panellerin ve sunumların yapılacağının bilgisini verdi. Başkan Uysal, “21. yüzyılda dünyanın en önemli gündem maddelerinden birini ‘Akıllı Şehirler’ oluşturuyor. Daha akıllı ulaşım teknolojilerine, enerji çözümlerine, binalara, iletişim ve bilgi teknolojilerine, kısacası daha akıllı bir şehre duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. İhtiyacımız daha fazla artıyor. Hızlı kentleşme; ulaşım ağları, acil durum hizmetleri ve kamu hizmetleri üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Bu nüfus yoğunlaşmasından önce, şehirlerimizin daha akıllı hale getirilmesi gerektiği için dünyadaki önemli şehirler şimdiden akıllı projelere yöneliyor” dedi.
“Yerel yönetimler yeni çözümler üretmeli”
Yerel yönetimler olarak şehirleşmenin getirdiği sorunlara yeni çözümler üretmeleri gerektiğini anlatan Uysal, belediye hizmetlerinin de kapsamının her geçen gün genişlediğini bunun için de vatandaşlarla günün 24 saati her alanda etkileşim içinde olmak zorunda olduklarını kaydetti. Başkan Uysal, “Bir yandan sorunlara hızlı çözüm üretirken, diğer yandan da şehrin standartlarını yükseltmek mecburiyetindeyiz. Süreçleri eş güdüm içinde yürütmeliyiz. Şehirleri daha yaşanabilir kılacak akıllı sistemler bu bakımdan büyük önem taşıyor. Temiz, yeşil ve planlı gelişen şehirler için çalışmak zorundayız. Bu nedenle; İstanbul olarak teknolojik altyapısı güçlü bir şehir inşa etmek için İstanbul’un ‘akıllı şehir endeksini’ oluşturduk. Akıllı şehir vizyonu, stratejileri ve yol haritasını ortaya koymak adına çalışmalar yaptık. Hazırlanan bu Vizyon Belgesi, akıllı şehircilikte bize hız katacaktır” ifadelerini kullandı.
“Dünya Akıllı Şehirler Kongresi 2018″
Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kongre kapsamında, çeşitli etkinlikler ve 12 panel gerçekleştirilecek.Üç gün boyunca farklı ülke ve şehirlerden teknolojide öncü firmalar ve 100’e yakın konuşmacının katılımıyla yapılacak etkinliklerde alanında uzman isimler, akıllı şehirlerin yarınlarının nasıl şekillendireceğine ilişkin bilgi verecek. “Yenilikçi Şehir Teknolojileri”, “Akıllı Şehirlerde Ulaşım ve Araç Teknolojileri”, “Akıllı Şehirlerde Nesillerin İnterneti”, “Akıllı Şehir Stratejileri”, “Sürdürülebilir Şehir Politikaları”, “Mega Kentlerde Sürdürülebilir Ulaşım Politikaları” ve “Akıllı Şehirlerde Dijital Dönüşüm ve Ekonomi” başlıklı birçok konuda panelin tertip edileceği kongreye katılan firmalar ise yeni teknoloji ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirecek.