Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş, katlanabilir kutu kartonu yatırım planına ilişkin bildirim yaptı.
Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:
”Şirketimizin yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş (Doğan Dış Ticaret), yaklaşık 30 yıldır kağıt ve karton tedarik alanında faaliyet göstermekte olup birçok yurt dışı üreticinin mümessilliğini yürütmekte ve bu alanda önemli bilgi ve birikime sahip bulunmaktadır. Bahse konu bilgi ve birikim çerçevesinde ülkemizin büyük oranda yurt dışı kaynaklardan temin ederek kullandığı kağıt ve karton hammaddesi ile ilgili yatırım fırsatları bir süredir şirketimiz tarafından takip edilmektedir. Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucunda birincil elyaftan ve odun hamurundan katlanabilir kutu kartonu (FBB) üretimi üzerine bir yatırım planı oluşturulması ve anılan yatırıma ilişkin operasyonel ve teknik detayların yanı sıra projenin/yatırımın finansal boyutuna ilişkin çalışmaların yürütülmesi konularında şirketimiz yönetiminin yetkili ve görevli kılınmasına 17.03.2022 tarihinde yönetim kurulu tarafından karar verilmiştir.
FBB, yüksek baskı kalitesi ve mukavemet gerektiren kutu üretiminde kullanılmaktadır. Yapılan ön fizibilite çalışmalarında, Türkiye’de 2021 yılında FBB tüketiminin tamamı ithal kaynaklardan karşılanmak üzere yaklaşık 300.000 ton olarak gerçekleştiği görülmüştür. Mevcut pazar dinamikleri ve ürünün potansiyeli gözetilerek yıllık yaklaşık 500.000 ton üretim kapasitesine sahip odun hamuru tesisi (BCTMP) ile entegre olarak üretim içermesi öngörülen yatırımın, hem ithalatı kısıcı etkisi hem de ihracat potansiyeli ile ülkemiz cari açığına olumlu katkı yapması beklenmektedir. Nihai karar sonrasında yatırımın yaklaşık 3 yıl süreceği öngörülmektedir. Ayrıca, söz konusu yatırımın doğa dostu ve düşük karbon emisyonu özellikleri nedeniyle, şirketimizin sürdürülebilirlik hedeflerine ve sürdürülebilir bir dünya hedefine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Ana hatlarına yer verilen yatırım planı finansal, operasyonel, hukuki, sosyal, çevresel vb açılardan uzun vadeli bir planlama gerektirmektedir. Şirketimiz plan ve hedeflerinden bağımsız olarak, yerel ve uluslararası düzeyde muhtelif (politik, coğrafi, ekonomik gibi) risklerin gerçek sonuçları beklentilerden önemli ölçüde farklılaştırma olasılığı bulunmaktadır.”
Hibya Haber Ajansı