“Güvenlik, kalkınmanın öncülüdür ve dünya halkları ayrılmaz bir güvenlik topluluğudur.”
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Boao Asya Forumu 2022 Yıllık Konferansı’nın açılış törenine katıldı ve bir açılış konuşması yaptı. Xi’nin bu sözü, Çin tarafından dünyaya sağlanan bir diğer kamu ürünü olarak dikkat çekti.
Xi Jinping’in 2013’ten bu yana Boao Asya Forumu’nda yaptığı beş açılış konuşmasına baktığımızda, “güvenlik” her zaman anahtar kelime olmuştur.
Bu yılki Boao Asya Forumu’nda güvenlik konusu daha da ön plana çıkıyor. NATO’nun Ukrayna krizinin patlak vermesine yol açan sürekli doğuya doğru genişlemesinden, ABD’nin dünya çapında kamplar yaratmasına kadar, barış dünya için giderek daha kırılgan ve değerli hale geldi.
Kritik bir anda, Xi Jinping tarafından önerilen “Küresel Güvenlik İnisiyatifi”, tüm taraflara çok ihtiyaç duyulan bir “çözüm” konsepti sağladı.
Bu konsept, gerçek çok taraflılığı bünyesinde barındırır, dünya güvenliğini teşvik etmeye kararlıdır ve salgın sonrasında dünyanın canlanması için bir garanti sağlar.
Spesifik içerik açısından, bu küresel güvenlik girişimi, ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir bir güvenlik konsepti ortaya koymaktadır. Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi temeldir. Xi’nin önerisinde, bütün ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı duyulması özel önem taşır. Blok siyaseti ve kamplaşma reddedilir ve tek taraflı yaptırımların kötüye kullanılmasına karşı çıkılır. Diğer ülkelerin güvensizliği temelinde ulusal güvenlik sağlanamaz.
Asya için bu güvenlik girişimi önemlidir. Geçtiğimiz on yıllar boyunca Asya, genel olarak barış ve istikrarı korudu, hızlı ekonomik büyüme sağladı ve gerçekten nadir görülen “Asya Mucizesi”ni gerçekleştirdi. Asya halkı, barış olmadan kalkınmanın imkansız olduğunu çok iyi biliyor. Ancak barış ve istikrar gökten inmez, herhangi bir ülke tarafından da dağıtılmaz, bölge ülkelerinin ortak çabalarını gerektirir.
Çin tarafından önerilen küresel güvenlik inisiyatifi ve Barış İçinde Bir Arada Yaşamanın Beş İlkesi ve Asya tarafından başlatılan “Bandung Ruhu” birbirini tamamlar ve Asya ülkelerinin barışı daha iyi sürdürmesine, işbirliğini güçlendirmesine ve kendi kaderlerini sıkıca kontrol etmesine yardımcı olur.
Boao Forum Asya Yıllık Konferansı’nın 2022 yılında yayınladığı son rapora göre, satın alma gücü paritesi standardına göre Asya ekonomisinin dünya ekonomisindeki payı 2021’de %47,4’e yükseldi. Bu yılki salgın ve diğer nedenler Asya’daki ekonomik toparlanmayı etkilemiş olsa da, Asya’daki çoğu ekonomi temelde istikrarlı kaldı.
Asya, dayanışma ve işbirliği yoluyla ortak bir kalkınma yoluna girmiştir. Gelecekte Çin, Asya ülkeleriyle emniyet ve güvenliği paylaşmaya devam edip Asya’yı “dünya barışı ve istikrarının bir çapası, bir büyüme gücü kaynağı ve işbirliği için yeni bir vaha” haline getirmeye çalışacak.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı