Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam alanı 550 bin metrekareye yaklaşan 10 millet bahçesini telekonferans yöntemiyle hizmete açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi doğrultusunda Atatürk Kültür Merkezi alanında bulunan Ankara Millet Bahçesi inşaat sahasında düzenlenen törenle 10 millet bahçesini hizmete açtı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yapımı tamamlanan; İstanbul Pendik ve Halkalı, Sakarya, Samsun, Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Batman, Bursa ve Elazığ millet bahçelerinin açılışını video konferans sistemi ile bağlantı yaparak gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 yılına kadar 81 ilimizin tamamını millet bahçeleri ile donatmış olacağız” dedi.
“İftihar verici eserler”
5 Haziran Çevre Günü’nü tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimizin geleceği için çevrenin bize emanet olduğu anlayışıyla tüm insanlığın 5 Haziran Çevre Günü’nü tebrik ediyorum. Toplam büyüklüğü 550 bin metrekareye yaklaşan bu 10 millet bahçemizin her biri yeşil alanları ve içlerindeki tesisleri ile gerçekten iftihar verici eserlerdir” diye konuştu.
“Türkiye plansız şehircilik yükünü taşıyamıyor”
Türkiye’nin cumhuriyet dönemindeki şehircilik geçmişinin oldukça istikrarsız bir çizgide ilerlediğini belirten Erdoğan, “Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan planlı şehircilik hamlesi çok kısa bir sürede tek parti otokrasisi tarafından sabote edilmiştir. İktidar seçkinlerinin kendi çıkarları için en tepeden bozdukları sistem kırdan şehre göçün yoğunlaşması ile ülkemizin tamamında plansız, programsız, alt yapısız, zevksiz bir beton patlamasına yol açmıştır. Türkiye 1990’lı yıllara artık bu yükü taşıyamaz bir halde gelmiştir.
Kentsel dönüşümde hedef 5 yılda 1.5 milyon yapı
Son 18 yıldır ülkemiz yılda 500 bin ile 1 milyon arasında yeni konutun inşa edildiği bir görünüm sergilemiştir. Böylece hem artan nüfusun ihtiyaçları karşılanmış hem de depreme dayanıksız, estetikten yoksun, alt yapının yetersiz olduğu yerleşim alanlarında büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Başlattığımız kentsel dönüşüm projeleri ile bu süreci daha da hızlandırdık. Ülkemizde depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6.5 milyonun üzerinde yapı vardır. Amacımız, bunlardan aciliyet arz eden 1.5 milyon yapının dönüşümünü 5 yılda tamamlamaktır. Şehirlerimiz yeni binalarla gelişirken; park, çocuk oyun alanı, yol boylarının yeşillendirilmesi gibi çalışmaları da ihmal etmedik. Böylece 81 ilimizde ve ilçelerinde örnek hayat alanları oluşturduk.
2023’te hedef 81 ilin tamamında millet bahçesi
Geldiğimiz noktada artık şehirlerimizin çok daha büyük, donanımlı dinlenme, nefeslenme, vakit geçirme alanlarına ihtiyacı olduğunu gördük. Millet bahçeleri işte bu tespit sonrasında geliştirdiğimiz projelerdir. Özellikle şehir merkezlerinde yeniden yaptığımız stadyumların, kamu binalarının yerlerinden başlayarak tüm uygun alanları millet bahçeleri için tahsis ettik. Allah’ın izniyle 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleri ile donatmış olacağız. Bu ülkenin hiçbir vatandaşının yurt dışına gittiğinde gıpta ile bakacağı hizmet bırakmayana kadar eser üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Sırada 184 millet bahçesivar
Açılışı yapılan 10 millet bahçesi hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, “2 yılda 72 ilde 45 milyon metrekarelik alanda yatırım bedeli yaklaşık 14 milyar lira olan 207 millet bahçesinin çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce; İstanbul, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve başkentimizde 13 millet bahçemizi hizmete sunmuştuk. Bugün de açılışını yaptığımız, yaklaşık 550 bin metrekare alan üzerine kurulu 10 millet bahçemizle beraber, 23 millet bahçesini milletimize armağan ediyoruz. Bu güzide eserlerimizin tamamını; göletlerden koku bahçelerine, millet kıraathanelerinden camiye, yürüyüş ve bisiklet yollarından piknik ve oyun alanlarına kadar 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek donatılarla hizmete açtık. Çalışmalarını sürdürdüğümüz 184 millet bahçemizin de en kısa sürede açılışlarını hep birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.