Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Kurulunda alınan kararla raylı ulaşıma indirim yapıldığını belirtti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi UKOME Kurulu, Genel Sekreter İsmail Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantının en önemli gündem maddesini ise Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın raylı sistem ulaşım fiyatlarında indirilme gidilmesi talimatı oluşturdu. Bu maddenin görüşülmesi sırasında toplantıya Aktaş da katıldı. Aktaş, 3,5 yıllık Büyükşehir Belediye meclis üyeliği nedeniyle Bursa’nın sorunlarına vakıf olduğunu ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na isminin geçtiği ilk andan itibaren dersine iyi çalıştığını ifade etti. Aktaş, “Bursa’da herkesi yol mühendisi yapmışsınız. Bunu kötü anlamda söylemiyorum. Sokaktan bir ilkokul mezunu vatandaşı bile çevirseniz, çatır çatır T2 hattıyla, İzmir yoluyla ilgili yorum yapıyor. Ulaşımın bu kadar konuşulduğu, herkesin bu konu hakkında fikir sahibi olduğu başka bir şehir daha yoktur” dedi.
“Moral ve motivasyona ihtiyaç var”
Aktaş, Bursa’da yaşayan herkesin en önemli sorun olarak ulaşımı gördüğünü dile getirdi. Başkan Aktaş, “Yaptığımız uygulamaların etkisini görebilmek adına önümüzde 16 aylık süre var. Bunu seçime hazırlık olarak söylemiyorum. Ben 16 gün sonrasını bile düşünmüyorum. Bugün bir proje için karar alsak, hazırlanması, onayı, ihalesi derken zaten 1 yıldan önce başlayamayız. Mali durumumuz da ortada. Diyebilirsiniz ki ‘mali durum kötü iken neden indirime gidiyoruz’. Çünkü milletin moral ve motivasyona ihtiyacı var. Biz bunu yapacağımız tasarruflarla, proje değişiklikleriyle misliyle çıkarabiliriz. Şehrin menfaatleri doğrultusunda bu adımları atıyoruz. Benim önceden tek meselem İnegöl’dü, artık tek meselem Bursa” diye konuştu.
Toplum ulaşım tercih nedeni olmalı
Toplu ulaşımın özel sektöre yansıyan bir ayağının da bulunduğunu ve herkesin daha yüksek kalite standardı için kendini sorgulaması gerektiğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Sadece yol, kavşak ve köprü yapımlarıyla ulaşım sorununu çözmemiz mümkün değil. Mutlaka toplu
ulaşımı cazip hale getirecek adımlar atmalıyız. Hiç kimse 80-100-150 bin liralık otomobiliyle 3 – 5 kilometre gitmenin derdinde değil. Bu nedenle toplu ulaşımı tercih nedeni haline getirecek hamleler yapmalıyız. Ben de raylı sistemle zaman zaman yolculuk yapıyoruz. Otobüslerle de yolculuk yapacağım. Özellikle pik saatlerde sıkıntılar yaşanıyor. Üniversite 76 bin mevcutla adeta bir ilçe sayılır. Saatlerle ilgili ufak dokunuşlar bile önemli etki yapabilir. Bu konuda çalışmalarımız olacak” ifadelerinde bulundu.
Başkan Aktaş, Bursa’da raylı sistem yatırımlarının Büyükşehir tarafından yapıldığını ancak diğer illerde bu yatırımların Ulaştırma Bakanlığı tarafından hayata geçirildiğini hatırlattı. Aktaş, “Biz de stadyumlar, başka büyük yatırımlar yaptık. Özellikle Güney Çevre yolu ve Yıldırım etabıyla ilgili Ankara ile görüşmelerimiz olacak. Bu konuda destek isteyeceğiz” dedi.
İndirimli ulaşım başladı
UKOME’de alınan kararla tam Bursakart’larda yüzde 10 ve öğrencilerde de yüzde 17’ye yakın oranlarda indirim yapıldı. Buna göre 2.60 TL olan Tam Bursakart 2,40 TL’ye, 1.75 TL olan öğrenci fiyatı 1.50 TL’ye ve yine 1.75 TL olan indirimli tarife de 1.60 TL’ye inmiş oldu. Yeni düzenleme ile 175 TL olan Abonman Tip 1 kart 165 TL’ye, 110 TL olan öğrenci 90 TL’ye ve yine 110 TL olan indirimli kart da 100 TL’ye indirildi.
Yapılan indirim, günlük ortalama 250 bin kişinin kullandığı ve yılda yaklaşık 81 milyonun üzerinde yolculuğun yapıldığı Bursaray ve tramvayda geçerli olacak.