Ordu nüfusunun yüzde 30’unun yaşadığı Bolaman Havzası’nın ıslah edilmesi için düğmeye basıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Güler, “Projenin asıl amacı toprak ve su kaybını önlemek” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler tarafından projesi hazırlanarak geçen temmuz ayında uygulamaya konulan ve 2020 yılı yatırım programına alınan Bolaman Havzası’nın ıslah edilmesi çalışmasının ilk değerlendirme toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Güler, projenin Türkiye’nin diğer bölgelerine örnek olacağını belirtti. Projenin asıl amacının toprak ve su kaybının önlenmesi, havza üzerinde bulunan potansiyelin değerlendirilerek ekonomik, sosyal, turizm ve çevre açısından büyük bir zenginliğin ortaya çıkarılması olduğunu vurguladı.
Islah çalışması 7 ilçeyi kapsıyor
Bolaman Havzası Islah Projesi’nin, Ordu’nun 7 ilçesini kapsayan disiplinli ve çok yönlü bir proje olduğunu söyleyen Güler, “İşin içerisinde orman, yol, elektrik gibi hususlar var. Yağmurla birlikte binlerce senede oluşan toprağımızı kaybediyoruz. Bunu önlememiz gerekiyor” dedi. Konuşmasında akiferlere de dikkati çeken Güler, “Akiferler, yer altındaki su depolarıdır. Bakanlık dönemimde Türkiye’nin akifer haritasını çıkartmıştım. Yer altındaki depolarda suyun birikmesi ve suyu ilk önce Anadolu’nun kullanıp içmesi lazım. Bunu yapabilirsek içme suyunda önemli bir noktaya gelmiş olacağız. Ordu’da sular evleri, köprüleri götürüyor ama içme suyu bulanık durumda. Su bol fakat suyu her geçen gün kaybediyoruz. Bu proje bizler için bir şans” ifadelerini kullandı.
Mevcut kaynaklar sürdürülebilir yapıya kavuşacak
Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Muhafaza ve Havza Islah Dairesi Başkanı İbrahim Ergüven de, projenin entegre bir çalışma olacağına değindi. Ergüven, “Gerçekleştirilecek olan Bolaman Havzası Islah Projesi kapsamında mevcut kaynaklarımızı sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacağız. Burada yapılan çalışmalarla birlikte havzada bulunan vatandaşlara da sosyo-ekonomik destek sağlanacak. Ordu’ya ve Türkiye’ye örnek bir proje olacak” diye konuştu.
Proje; Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası ortaklığında hayata geçiriliyor.