Belediyelerin Kardeşliği | Özelkalem Çarşamba Oturumları | 21. Oturum
Belediyelerin Kardeşliği
Kardeşlik tek başına koca anlamlar taşırken, belediyelerin kardeşliği ise bu anlamı daha da büyütüyor ve uzun mesafeleri birbirine bağlıyor, farklı kültürleri buluşturuyor. Belediyeler ekonomik olarak hem de kültürel olarak da birbirine yakınlaşıyor. Özelkalem TV’de ‘Belediyelerin kardeşliği’ oturumunda Erengül Bilenser sordu, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AB Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Hakan Atik, Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Müdürü Cemal Baş ve Prof. Dr. Birgül Demirtaş yanıtladı.
Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık; Kardeşin artması zenginliği de arttırıyor
“Kardeş sayısı ne kadar çoksa o aile de o kadar güçlüdür. Kardeş sayımızın artmasını bir zenginlik olarak düşünüyoruz”
Kardeş olmak, birlikte sorunlara çözüm aramak hayattaki en önemli dayanaklardan bir tanesi. Bu yerel yönetimlerin kardeşleşmesi olunca ise daha da önemli! Özelkalem Çarşamba Oturumunda ‘Belediyelerin kardeşliği’ konusu masaya yatırıldı. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık “Anadolu’da gelenek vardır. Kardeş sayısı ne kadar çoksa o aile de o kadar güçlüdür.” diyerek söze başlıyor ve şöyle devam ediyor: “Biz de kardeş sayımızın artmasını bir zenginlik olarak düşünüyoruz. 1970’den beri Kütahya Belediyesinin kardeş şehirler anlaşmaları olmuş, yaklaşık 2 ay önceki Meclis toplantımızda da kardeş şehirlerimizin dökümünü çıkardık. Şu an belediyemizin 22 kardeş şehri var. Bunlardan üçü yurtiçi, geriye kalanı da yurtdışı kardeş şehirler. Özellikle Karaman ve Macaristan’ın Pecs şehirleriyle son dönemde yakın temaslarımız oldu. Pecs şehriyle de kültür ve yaratıcılık projesi kapsamında karşılıklı ziyaretlerimiz oldu. Ancak pandemi süreci nedeniyle son toplantılarımızı maalesef yapamadık ama projemizin online katılımıyla sonuç raporlarını da hazırladık. Bunları Bakanlığa takdim ettik. Her iki belediyenin de karşılıklı kültürel iş birliği çalışmaları konusunda ciddi yararları olduğunu düşünüyoruz. Biz gerçekten o şehri gördüğümüzde oradaki kültürel iş birliklerini daha nasıl arttırabileceğimizi, yeni projelerde nasıl bir araya geleceğimizi konuştuk. Onlar buraya geldiler ve bizim burayı görünce iki şehrin birbirine benzer özellikleri olmasından dolayı mutlu oldular.”
Bu noktada adımların büyüyeceği mesajını da veriyor Işık: “Bundan sonraki adımda da özellikle UNESCO’da aldığımız görev gereği, UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına belediyemiz zanaat ve halk sanatları dalında 2017’de girmiş ülkemizin tek şehri. Aynı alanda dünyada 43 belediye var, biz de onun içerisindeyiz. Bu kapsamda da özellikle Pecs şehri, hangi alanda UNESCO’ya başvurabileceğini, bizim deneyimlerimizden nasıl yararlanabileceklerini gündeme getirdi. Tüm birikimlerimizi aktardık, görüşmelerimiz devam ediyor. Pandemi süreci biter de yüz yüze görüşmeler başlarsa iki şehrin bu kardeşlik çerçevesindeki ortak projelerinin devam edeceğini umut ediyoruz.”
Çorum Belediye Bşk. Halil İbrahim Aşgın; Çorum’dan Gimhae’ye uzanan köprü
“Pandemi döneminde Gimhae’den bizi ‘bir ihtiyacınız var mı?’ diye aradılar. Biz de onları aradık aynı şekilde. Çok güçlü bir ilişkimiz var”
Sevginin, barışın, kardeşliğin şehri olarak nitelendiriliyor Çorum. Hititlilere başkentlik yapmış, ilk barış anlaşması olan Kadeş barış anlaşması da bu topraklarda imzalandı. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın “Sevginin, barışın, kardeşliğin merkezi derken biraz da bunları anlatmaya çalışıyoruz. Hem yurtiçinden hem yurtdışından çok sayıda kardeş şehrimiz var. Yurtiçinden hemen hemen bütün bölgelerden kardeş şehirlerimiz var. Mardin Yeşilli Belediyesi bizim yurtiçi kardeş şehirlerimizden bir tanesi. Sinop’tan Bayobat ve Saraydüzü Belediyeleri, Ağrı Hamur Belediyesi bizim Meclisimizden geçen, kardeşliğimizin tescil edildiği, sıkı diyaloglarımızın olduğu kardeş belediyelerimiz. Buna geçtiğimiz günlerde Yalova’nın Tavşanlı Belediyesi de eklendi. Her ne kadar Karabük Safranbolu ve Bolu Belediyesiyle de geçmişte kardeş şehir anlaşması ya da Meclis kararı çıkmışsa da şu an itibariyle maalesef bu iki şehrimizle çok sıkı diyalog halinde değiliz. 1995’te Bosna Hersek’in bağımsızlık mücadelesi verdiği, Avrupa’nın göbeğinde zulmün devam ettiği günlerin hemen sonrasında Bosna Hersek’te Teşani Belediyesiyle imzalanmış bir anlaşmamız var ve bu hukuk hâlâ devam ediyor. Özellikle Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla zaman zaman oradaki öğrencilerimize özellikle Türkçe’yi seçmeli ders olarak tercih edenlere kırtasiye yardımları yapıyoruz. Tunus’un Beja Belediyesiyle 2012’de kardeş şehir olmuştuk. Burada karşılıklı geliş ve gidişler devam etmişti son döneme kadar.” diyor. Çorum Güney Kore’nin Gimhae şehriyle de kardeş. Kardeşlik kararı 2017’ye ait.
Aşgın o zamandan beri çok aktif bir kardeş hukukunu devam ettirdiklerini söylüyor: “Geçtiğimiz yıl içerisinde oradan bir heyet şehrimize geldiler ve kendilerini ağırladık. Daha öncesinde de buradan Gimhae’ye gidildi, orada da birtakım görüşmeler yapıldı. Pandemi döneminde onlar bizi ‘bir ihtiyacınız var mı?’ diye aradılar. Biz de onları aradık aynı şekilde. Sık sık onların milli ve dini günlerinde hem kutlama mesajı hem de hediyeler gönderiyoruz. Aynı duyarlılığı onlar da gösteriyorlar.” Avrupa Birliği üyesi olan Litvanya’nın Telsiai Belediyesi ve Macaristan’ın Szarvas Belediyesiyle de iş birliği protokollerini imzaladı Çorum. Başkan Aşgın “İlk kez Avrupa Birliği üyesi olan devletlerin belediyeleriyle iş birliğini sağlamış oluyoruz.” diyor.
AB Başkanlığı Proje Uygulama Daire Bşk. Hakan Atik; Amacımız önyargıları rafa kaldırmak
Türkiye 2005 yılında Avrupa Birliğine resmen aday ülke olarak ilan edildi ve daha sonra çalışmalar bu yönde daha sistematik bir yaklaşımla sürdürülmeye başlandı. AB Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Hakan Atik de kardeş şehirler projesine uzanan yolu anlatıyor
“Avrupa Birliğine üyelik sadece müzakere fasıllarının uygulanması, uyumu ve Türkiye’nin her alanda AB standartlarına erişmesi belki bir anlamda fakat bu mücadelenin, bu çabanın toplumun tüm kesimlerince sahiplenilerek gerçekleştirilmesi de mutlak bir zorunluluk. Bu bilinçten hareketle merkezde kamu kurum ve kuruluşlarımızın uyguladıkları projeler ‘33 müzakere faslını hangi alanlarda, hangi projelerle Türkiye’nin standartlarına erişmek amacıyla kullanırız, bunlarla ilgili nasıl projeler yaparız?’ çabalarıyla geçti. Bunun yanında Türkiye’nin AB üyeliğinin hemen her kurum, kuruluş nezdinde, toplumumuzun tüm kesimlerince benimsenerek sürdürülmesi gerektiği de bilinen bir gerçek.
AB Başkanlığı özellikle sivil toplum kuruluşlarını AB üyelik sürecine dahil eden bunun yanında yerel yönetimlerimizi, üniversitelerimizi ya da bununla ilgili çalışan kuruluşları dahil eden pek çok projeyi uygulamaya başladı. Sivil toplum alanında yaptığımız çalışmaların temel gayesi Türkiye ve Avrupa toplumları arasında bir diyalog zemini oluşturmak ve karşılıklı olarak aday olmak isteyen ve bu adaylığı değerlendirecek toplumlar arasında varsa önyargıları ortadan kaldırmaktı. Bu doğrultuda 2008 yılından bu yana başlattığımız ve altıncı aşamasına geldiğimiz sivil toplum diyalogu önemli bir uygulama. 2014 yılında ‘yaptığımız çalışmaları biraz daha yaygınlaştıralım, yerel yönetimlerle ilgili yürüttüğümüz Türkiye genelindeki çalışmalarımızı Avrupa’ya taşıyalım’ düşüncesiyle bir proje kurguladık. Bu projemiz de Türkiye ile AB arasında şehir eşleştirme oldu. Temel gayemiz yerel yönetimlerimizin de bu sürece olabildiğince dahil olması ve Avrupalı yerel yönetimlerden öğreneceklerini Türkiye’de uygulamaları. Yine aynı zamanda bizim kazanımlarımızı oraya aktarmak ve yine diyalog temelinde yerel yönetimler düzeyinde AB üyelik sürecine sahip çıkılmasını sağlamak da hedeflerdendi.”
TBB Proje ve Finansman Md. Cemal Baş; Uluslararası ilişkilerde dönüm noktası
“Türkiye Belediyeler Birliği olarak kardeş şehir ilişkilerinin özellikle belediyelerin uluslararası ilişkilerinde çok önemli bir noktası olduğunu düşünüyoruz”
Türkiye Belediyeler Birliği kardeş şehir ilişkilerini çok önemsiyor ve bu alanda birçok proje yürütüyor. Çünkü birlik kardeş şehir ilişkilerinin özellikle belediyelerin uluslararası ilişkilerinde çok önemli bir noktası olduğunu düşünüyor. Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Müdürü Cemal Baş yeni teorilerde kardeş şehir ilişkilerini yerel diplomasi başlığı altında işlediklerini söylüyor: “Türkiye Belediyeler Birliği kardeş şehir eşleştirmesinin de bir paydaşıydı ve ikinci fazda gene belediyelerimize kardeş şehir projelerine yönelik destekler sağlayacaklar. İkinci fazda da biz gene küresel düzeyde konuşulan iklim konusuna odaklanarak bir kardeşlik ilişkisi kurmaya çalışacağız. Daha önceki projelerimizde kardeş şehir ilişkilerini aktifleştirmek ve sürdürebilirliğini sağlamak için yeri geldi İsveç Belediyeler Birliğiyle yeri geldi Hollanda Belediyeler Birliğiyle bu tür ortaklık projeleri yürüttük. Kardeş şehir ilişkisini de birkaç farklı noktadan ele almaya çalıştık. Bunlardan bir tanesi siyasi liderliklerin sahiplendiği bir kardeş şehir ilişkisi. Yani belediye başkanları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, kurumsallaştırılması. İkinci bir husus da belediyelerimizin personeli ve teknik uzmanları arasında oluşturulan sürdürülebilir ilişkiler.”
Kütahya ve Çorum belediye başkanlarının kardeş şehir eşleştirme programından aldığı fonlarda önemli bir başlığın olduğunu söylüyor Baş: “O da sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de atıf. Hem yereldeki realitelerin üstüne bir politika geliştirmek ama aynı zamanda yerelde yaptığımız bu ufak çalışmaların küresel düzeydeki katkısını da ortaya koyabilmek gerekiyor. Yine kardeş şehir ilişkisini şehirlerin ortaklığı kapsamına da taşımayı hedefliyor ve bu alanda birçok çalışma yürütüyoruz. Aslında şehrin tüm paydaşlarının belediyenin önderliğinde bir arada kardeş şehir ilişkisi kurması çok güçlü bir sürdürülebilir altyapıyı oluşturuyor. Bununla beraber diğer Avrupa Birliği mali yardımlarından da faydalanmak için birçok altyapı bize oluşturuyor. Belediyelerimizin özellikle uluslararası belediye ağlarında aktif olması kardeş şehir ilişkilerini canlandırmak ve bu ilişkileri finansal bir araç olarak da kullanabilmesi açısından da önemli.”
Türk Alman Üniversitesi Prof. Dr. Birgül Demirtaş; Halkların birbirini tanıması çok önemli
“Önemli olan halklar arasında kardeşliğin sağlanması. Bu da halkların birbirini tanıması sonucunda olur.”
Uluslararası siyaset 17. yüzyıldan itibaren devletlerarası ilişkiler olarak tanımlanıyor ancak Türk Alman Üniversitesi Prof. Dr. Birgül Demirtaş uluslararası ilişkilerin başlangıcının Antik Yunan’daki şehir devletlerine kadar gittiğini söylüyor ve gelişimi anlatıyor: “Dünyada kentler sadece bu yeni dönemde etkili olmadı. Daha öncesinde de dünyada kentler önemliydi. 20. yüzyılın başlarında kentlerin kardeşliği bağlamında bir hareketlilik var. Bu da daha çok küreselleşmeyle alakalı. Kentler ekonomilerini geliştirmek istiyorlar, ekonomik olarak birbirlerinden öğrenmek istiyorlar ve de aynı zamanda barış vurgusu var. Modern çağda yerel diplomasi, kentlerin kardeşliği meselesinin iki vurgusu var. Birisi ekonomi diğeri de barış vurgusu. 1913 yılında Uluslararası Belediye Hareketi adında bir örgüt kuruldu. Dünyanın farklı ülkelerinden yerel yönetimler bir araya gelip örgütlenme oluşturdular. O sıralar bir gerginlik var dünyada, savaşın çıkmasından endişe ediliyor. O savaşın çıkmasını engelleyemiyorlar ama bu oluşum yereldeki iş birliğini sağlayarak savaşı engelleme düşüncesi çok önemli. Daha sonraki hareketlenme süreci soğuk savaştan sonraki süreç. Özellikle Avrupa kentleri arasındaki ilişkiler… Yerel yönetimler hem ekonomilerini geliştirmek istiyorlar, yatırımcı çekmek istiyorlar. Bunun için uluslararası ağlar çok önemli. İkinci olarak altyapılarını geliştirmek istiyorlar.
Artık Türkiye’deki belediyelerimiz de bu konularda gerçekten çok aktif. Bisiklet yolu yapmak isteyen, bilim merkezi yapmak isteyen farklı belediyeler de dünyadaki örneklere mutlaka bakıyorlar, faydalanıyorlar. Dünyada da yerel diplomasinin çıkış noktasına bakacak olursak hem 20. yüzyılın başlarına hem de 2. Dünya Savaşı sonrasındaki bir dönemde önemli unsurlardan bir tanesi barış vurgusu. Barış çok kırılgan bir olgu. Savaşlar hiç beklenmedik anlarda patlak verebiliyor. Nasıl engelleyebiliriz savaşların çıkmasını? Burada önemli olan şey halklar arasında kardeşliğin sağlanması. Bu da halkların birbirini tanıması sonucunda olur. Burada da yerel yönetimlerin birbirleriyle iş yapması çok önemli.”
Özelkalem Çarşamba Oturumları
► Belediyelerin Kardeşliği Oturumu izlemek için https://youtu.be/5UTSQDC8JCI
#belediyelerinkardeşliği #özelkalemtv #özelkalemdergisi
Özelkalem Türkiye’nin Yerel Yönetim Ağı
►Özelkalem Dergisi 15. Yıl Özel Sayısı’nı Gururla Sunar.. ►Abone ol
►İzle Türkiye! Abone ol
Sosyal medyada bizi takip edin:
►Instagram: https://www.instagram.com/ozelkalemde…
►Twitter: https://twitter.com/ozelkalemdergi
►Facebook: https://www.facebook.com/ozelkalemdergi/
Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Başvuru için: https://yerelyonetimodulleri.com/#özelkalemdergisiyerelyönetimödülleri
Güzel Bir Türkiye Instagram: https://www.instagram.com/guzelbirtur…
Resmi web sitesi: http://guzelbirturkiye.com/
Erengül Bilenser Özelkalem Yerel Yönetim Ağı Kurucusu
►Instagram: https://www.instagram.com/erengulbile…
►Twitter: https://twitter.com/ebilenser
►Linkedin: https://www.linkedin.com/in/erengul-b…
►erengulbilenser@epr.com.tr