Cumhur İttifakı’nın MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, Roman vatandaşların her zaman yanında olduklarını belirtti.
Cumhur İttifakı MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, Mersin Romanlar Sosyal ve Kültür Dayanışma Derneğince Akdeniz ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Tuna, toplantıda Roman vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Tuna, “’Romanlarımıza balık vermeyi değil, balık tutmayı öğreteceğiz’ demiştik. Oluşturduğumuz hasır örme üretim atölyesi ile hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç ediyorlar. Roman vatandaşlara yönelik en fazla projeyi hayata geçiren belediye olduk. Roman vatandaşlarımızın her zaman yanında olduk. İnşallah bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz. Alsancak ve Turgutreis mahallelerimizde yaşayan Roman vatandaşlarımız için AB projesi yaptık. 2005 yılında ilk AB projesini şehre getiren ve en önde olan belediyeyiz. Bugüne kadar 13 AB projesini hayata geçirdik. Alsancak Mahallesi’nde Roman vatandaşlarımız için ‘Hasır Örme Üretim Atölyesini’ kurduk. Kadın ve erkek olmak üzere 70 vatandaşımız iş sahibi oldu” dedi.
“Üretime dayalı bir sistem kurduk”
Roman çocukların okul öncesi eğitim noktasında biraz geride kaldıklarını gördüklerini anlatan Tuna, “Bu çerçevede ‘Kadınlar İşe Çocuklar Kreşe’ projesini gerçekleştirdik. Toroslar bölgesinde çok fazla dere yatakları var. Bu kamışlar özellikle çiftçilerimizin de kurutmaya çalıştığı bir ürün. Ama bunu faydalı hale getirmek amacıyla Romanlarımız dere kenarlarından bu kamış ve kargıları topluyor, Hasır Örme Üretim Atölyemizde kesiyor, temizliyor ve örme işlemini gerçekleştiriyorlar. Hasır şekline getirilen bu ürünleri bir firma aracıyla ihraç ediyorlar. Biz de böyle üretime dayalı bir sistemi kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“Etüt Evi projemizi başlattık”
Tuna, Türkiye’de rol model olan bir çalışmayı hayata geçirdiklerini vurguladı. Başkan Adayı Hamit Tuna, “Bu projemiz aynı zamanda Avrupa Roman Federasyonu’nda da rol model seçildi. Bu atölyenin kapsama alanını genişlettik. Burası kuluçkalıktı. Daha çok insanımıza istihdam oluşturmak amacıyla değer katacağız. 70 insanımız inşallah 150 olacak. Roman çocuklarımızın eğitimlerini bitirmeden okuldan ayrıldıklarını, 13-14 yaşlarında evliliklerin olduğunu da gördük. Bu çocuklarımızı eşitlerin arasına getirebilmek için mücadele ettik ve 2008 yılında ‘Etüt Evi’ projemizi başlattık. Valiliğimizin de destek verdiği bu projeyle Roman çocuklarımıza etüt merkezi kurduk. Bütün taşıma işlemlerini üstlendik. Roman vatandaşlarımızın kulaktan duyma çaldıkları enstrümanları tekniğiyle öğrenmeleri için Akdeniz Sanat Projesini de hayata geçirdik” ifadelerinde bulundu.