Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan derlenen bir seçki sergisi olan “Bakış”, Bursa Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Müze galeri alanında sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı serginin açılışına Bursa Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, Kültür Sanat Daire Başkanı Aziz Elbas, Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ile çok sayıda sanatsever katıldı.
“Kültürel mirasımızı önemsiyoruz”
Sergi açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli projelere imza attıklarını söyledi. Kocabıyık “Kültürel etkinlikleri ve sanatı şehrimizde sürekli canlı tutmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Koleksiyonu’ndan derlenen “Bakış” sergisi, Türk resim sanatının gelişim seyrini gözler önüne seriyor. Serginin Bursa’da sunulmasında desteği olanlara teşekkür ediyor, resim sanatına ilgi duyan herkesi “Bakış” adlı sergiyi görmeye davet ediyorum” diye konuştu.
“Sadece para konuşmak yeterli değil”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hakan Atasoy ise sanat koleksiyonlarından derlenen “Bakış” sergisinin Malatya’nın ardından Bursa’da izlenime sunulduğunu belirtti. Atasoy, “Merkez Bankası olarak çok güzel bir sanat koleksiyonumuz var. Biz istedik ki bu eserler sadece bizde kalmasın Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bu eserleri gösterelim. Bursa’ya sadece sergi için gelmedik. Şu anda herkesin merak ettiği, ekonomi kapsamında Merkez Bankası ne yapar? Bunu anlatmak için ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile birlikte olacağız, aynı zamanda öğretmenlerimizle buluşacağız. Tabii sadece para konuşmak yeterli değil dedik. İnsanlığın asıl sorunu para fakirliği kadar zevk fakirliği. Uygarlık dediğimiz şey aslında insanların hayatını kolaylaştırmak, güzelleştirmek için yapılan ortak çabaların bütünü. Bilim, insan hayatını kolaylaştırır; sanat da insan hayatını güzelleştirir. Dolayısıyla biz de bu sergimizle değerli Bursalıların hayatlarını bir miktar daha güzelleştirmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk resim sanatının gelişim seyrinin izleyiciye sunulması amaçlanan sergi, çeşitli semboller üzerindenkurgulandı. Sergi, “Tabiat-ı Temaşa Geleneği ve Osmanlı Resminde Doğanın Yorumu”, “Modernizmin Biçim Dili: Cumhuriyet Dönemi’nin Geç Kübizm ve ArtDécosu”, “Paris Ekolü ve Türkiye’de Soyutun İnşası”, “1968 Kuşağı Sanatçıları” ve “1980 Sonrası Yeni Arayışlar Yeni Yönelimler” bölümlerinden oluşuyor. Sergi, Merinos Atatürk Kültür ve KongreMerkezi Müze Galeri Alanı’nda 15 Ocak 2019 tarihine dek görülebilecek.