Antalya’da, 2 bin 200 yıllık zeytinyağı üretim köyü Lyrboton Kome Antik Kenti, dört yıl süren çalışmaların ardından hamamları, kiliseleri ve işlikleri ile gün yüzüne çıkarıldı.
Antalya’da, 2 bin 200 yıllık zeytinyağı üretim köyü Lyrboton Kome Antik Kenti, yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarıldı. Perge Antik Kenti’ne ait ve o dönemde zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome’da kazı çalışmalarını yürüten Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Çevik açıklamalarda bulundu. Lyrboton Kome’yi Arete adında bir kadının kurduğunu belirten Çevik, antik kentin zeytinyağı üretimi açısından zengin olduğunu belirtti. Çevik, “Arete, erdemli demek. Bu erdemli kadın buradaki zeytinyağı üretimiyle köylüleri yönlendirdiği gibi hem de esas bağlı olduğu Perge Metropolüne zeytinyağı ihtiyacının tamamını ve dış satım merkezinin temellerini de burada atmaktadır” ifadelerini kullandı.
30 yazıt bulundu
Antik kentte, zeytinyağı işlikleri, Roma dönemi hamamı, Bizans dönemi kiliseleri, sivil konutlar ve Arete Kulesi kalıntıları bulunuyor. Kazılar ile bölgede 30 yazıtın gün yüzüne çıkarıldığı belirtiliyor. Antik kent, tanıtım töreninin ardından ziyarete açıldı.