3. Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda, Türkiye’nin söz konusu alanda gösterdiği gelişim incelendi. Ortak vurgu, Türkiye’nin treni henüz kaçırmadığı oldu.
Kamu Teknoloji Platformu tarafından 3’üncü kez düzenlenen Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı yapıldı. Konferans, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde düzenlendi. Konferansta, yapı, aydınlatma, enerji ve bilişim sektörlerinin bir araya geldi. Konferansta, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalar stant açtı. HAVELSAN’dan TAİ’ye, ASELSAN’dan ZTE’ye, Proline’dan Ericsson’a kadar birçok büyük paydaşın, teknoloji ve finans kuruluşlarının katıldığı konferansta akıllı şehir uygulamalarının önemine dikkat çekildi.
“Şehirleri akıllı gelişimin temeli yapacağız”
Konferansın açılış konuşmasını Kamu Teknoloji Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Akçıl yaptı. Akçıl, şehirleri akıllı gelişimin temeli yapacaklarını söyledi. Akıllı şehir uygulamaları hususunda Antalya Büyükşehir Belediyesi gibi başarılı birçok örneğin altını çizen Akçıl, “Platform olarak yeni yapılacak uydu kentlerde akıllı şehir uygulamalarını devreye alacağız” dedi.
“Kaynak tasarrufunu yayacak”
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal da marka şehir sayısını artırarak mevcudu geliştirmek için kamuya olduğu kadar, özel sektöre de büyük rol düştüğünün altını çizdi. Önal, 42 milyona yakın abone büyüklüğü ve 1 milyonun üzerindeki kurumsal KOBİ müşterisiyle şehirlerin ihtiyaçlarına teknolojisiyle çözüm sunan Türk Telekom olarak önemli hamleler yaptıklarını belirtti, Önal, “Yerli ve uluslararası kurumlarla ortaklıklarımızı güçlendireceğiz, kaynak tasarrufunu ülke geneline yaymayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Önal, akıllı çevre, akıllı yaşam ve akıllı toplum gibi 6 farklı alanda çözümler sunduklarını da sözlerine ekleyerek, fiber altyapının şehirlerin olmazsa olmazı olduğunu ifade etti.
“Henüz treni kaçırmadık”
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise, dünyada yoğun bir rekabet olduğunu ifade ederek söze başladı. Rekabette şehirleşmenin önemli bir öncül olduğunu söyleyen Ceylan, “BM kaynaklarına göre dünya nüfusu 4.5 kat arttı 100 yılda, 7.5 milyar şu an. Buna paralel olarak 2050’de 10 milyarlık bir rakam bekleniyor. Ülkemizde dünya ortalamasının üstünde şehirleşme oranı, yüzde 90’larda. Şehirleşmede yeni vizyonun adı akıllı şehirler olmalı. Bilgi toplumunun yaşam alanı akıllı şehirlerdir” açıklamalarında bulundu.
Akıllı şehirleri, kaynakları dengeli kullanan çevre dostu yaşanabilir şehirler olarak tanımlayan Ceylan, “Bunun iskeletini bilişim ağları oluşturur. Sensor ağları ve Nesnelerin İnterneti bu noktada çok önemli. Paydaş kurum ve kuruluşlarla iş birliği içindeyiz. Akıllı şehirler için treni kaçırmadık henüz. Ülkemizde de İstanbul, Antalya ve Kayseri gibi kentlerde hızla yapılıyor. Eylem planına ve stratejilerimize bizler de bakanlık olarak başladık” ifadelerini kullandı.
“Sanayi akıllı şehrin gereği”
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, belediyenin akıllı uygulamalarıyla örnek niteliğinde olduğunu söyledi. Bulut teknolojilerine ve üretimin şehirleri markalaştırdığına vurgu yapan Demircan, “Üretim, sanayi ve ticaret akıllı şehirlerin gereğidir” dedi.