Manisa’nın Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, Merkez Mahallesi’nde bulunan kendisine ait 230 dönümlük arazide enerji üretmek için çalışmalara başladı.
Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz‘ün, ilçedeki Merkez Mahallesi’nde 230 dönümlük şahsi arazisine 1,5 yıl önce kurmaya başladığı güneş enerjisi ile elektrik üretim tesisinin yapımında son aşamaya gelindi. Başkan Öz, yaşadıkları en önemli sıkıntının Türkiye’de güneş enerjisi paneli üretiminin yaygın olmaması olduğunu söyledi. Öz, şu anda güneş enerjisi panelini kilowaltt başına 55 sente aldıklarını ifade etti. Öz, “Son yıllarda çıkartılan anti damping yasası ile özellikle Çin’den getirilen güneş enerjisi panellerinin satışının önüne geçildi. Panel fiyatları kilowatt başına 38 Cent’ten 55 Cent’e çıktı. Türkiye’de güneş panelleri ‘yok’ satılıyor. Özellikle karaborsada satışlar çok fazla. Rağbet artınca zor bulunmaya başladı. Türkiye’de ise güneş enerji panelleri üretimi oldukça yetersiz. Bu nedenle de tesislerin kurulması 1 milyon dolarların üzerine çıktı. Ancak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda artık güneş panelleri 2019 yılından sonra Türkiye’de yaygın bir şekilde üretilecek ve bu tür tesislerin kurulum maliyeti ucuzlamış olacak” diye konuştu.
“Yazın elektrik tüketimi daha fazla”
Gölmarmara’nın 15 bin 500 nüfusu bulunduğunu ve yaz aylarında elektrik tüketiminın oldukça arttığını hatırlatan Öz, “İlçemizde tarımsal sulama ile tarımsal sanayimiz var. 18 bin ile 20 bin kilowatt yaz ayında bir tüketim oluyor. Kış ayında ise bu rakam 8 bin kilowattlara kadar düşüyor. Ancak yıllık ortalamaya baktığımız zaman kurduğumuz tesisin ilçemizin elektrik tüketimine fazla olduğunu düşünüyoruz. Tesisin geçici kabulü yapıldıktan sonra devlete 1.33 Cent karşılığında elektrik satacağız” diye konuştu.
“belediye için de tesis kuracağız”
Başkan Kamil Öz, belediyenin 500 kilowattlık elektriğinin de ücretsiz karşılanması için güneş enerjisi sistemi kurmayı planladıklarını açıkladı. Öz, “Belediye olarak 10 megawattlık bir başvurumuz vardı. Yap-işlet-devret modeli ile bir firma ile anlaşmamız oldu. Kesilen fatura bedelinin yüzde 12’si belediyeye kalmak suretiyle 25 yıllığına belediyeye gelir olacaktı. Fakat Gölmarmara Belediyesi’ne ait olan arazide mera ile orman şerhi vardı. Bu bürokratik işlemlerle uğraşırken EPDK lisanslı yönetmeliğini değiştirdi. ‘Tükettiğinizin 30 katı üretebilirsiniz’ şartı geldi. Böyle olunca belediyemizin eli kolu bağlandı. Belediyenin de 500 kilowattlık tüketimi olduğu için bizde 500 kilowattlık üretim konusunda tekrar başvuruda bulunduk. Bu ağustos ayı içerisinde Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ile olumlu görüşmeler yaptık. Kurulacak bu tesis ile belediye kendi elektrik tüketimini kendisi karşılayarak, aylık ödenen 25 bin TL’lik elektrik faturası belediyenin kasasında kalmış olacak” diye konuştu.