İçişleri Bakanlığı, kayyum atanan ve vatandaşın bazı konularda şikayetçi olması üzerine 93 belediyeye müfettiş gönderdi. Kayyum belediyelerinin performansını arttırmak, eksiklerini gidermek için yeni bir süreç başlattı.
Bugüne kadar 93’ü PKK ve 8’i FETÖ terör örgütü iltisaklı olduğu anlaşılan, Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütüyle doğrudan ilişkili hale geldiği, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladığı tespit edilen 101 belediye görevden alındı ve yerlerine kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı bu kayyumları da incelemeye alındı. İncelemeler sonunda kayyum belediyelerin bu güne kadar 2,3 milyar liralık yatırım yaptığı belirlendi. Ayrıca birçok yerdeki altyapı ve su sorunlarını çözdüğü belirlendi.
Kayyum belediyeler inceleniyor
Zaman zaman İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı, daha çok bakan yardımcısı ve üst düzey bürokratlardan oluşan bir heyet, kayyum belediyelerini ziyaret etmeye başladı. Bu ziyaretlerde vatandaşların şikayet ettikleri şeyler gündeme getirildi. Belediyelere yönelik bir ihtiyaç-eksiklikler listesi çıkarılıyor. AK Partili çevrelerin “Bir nevi performans değerlendirmesi” diyerek yaklaştığı ziyaretler sonrasında söz konusu belediyelerin hizmetleri ve harcadıkları maliyetler de gündeme geldi.
2,3 milyar TL yatırım
Bakan Soylu eşliğinde yapılan bu ziyaretler ve kayyumların hizmetlerinin gündeme gelmesi sonrasında bu belediyelerin yaptıkları yatırımlar kamuoyuna yansıdı. Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre bu belediyeler, toplam 650 milyon lirayı aşan borçları ödedi. Alt yapı hizmetlerinden, içme suyu projelerine, sosyal donatılardan, yol asfaltlama çalışmalarına kadar bugüne kadar 2.3 milyar lirayı aşan yatırım yaptı.
Yol ve asfalt çalışmaları
HDP’den kayyuma devredilen 93 belediyede bugüne kadar 6 bin 782 km sıcak asfalt, 5 bin 849 km sathi kaplama yapıldı. Ayrıca, 16 bin 500 km stabilize yol çalışması, 22 bin km parke-beton yol yapıldığı belirtildi. Ayrıca, bin 707 km içme suyu şebekesi, 30 bin 23 km’lik atık su arıtma, 205 km yağmur suyu isale hattı, 754 çocuk oyun parkı ve 367 gençlik-kültür-spor merkezi yapıldı. Kişi başı düşen yeşil alan miktarı metrekare bazında yüzde 500 artırıldı, kadınlar için 92 adet merkez açıldı ve bu merkezlerden 150 bin kişi yararlandı.