Bu yıl “Sinema ve Edebiyat” temasıyla düzenlenen “İstanbul Edebiyat Festivali başladı. Festivalde, müzik dinletilerinin yanı sıra her güne özel film gösterimleri yapılacak.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının işbirliğiyle bu yıl 9’uncusu düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali başladı.
Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşen festivalin açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, etkinliğin medeniyet tasavvuru konusunda birçok soru ve sorunu ele alabileceğini söyledi. Coşkun, bugün zaman ve sabrın iki önemli unsur olduğuna işaret ederek, katılımcılara Nizamülmülk tarafından kaleme alınan “Siyasetname” adlı kitabı okumalarını önerdi.
“Değerli isimleri ödüllendireceğiz”
TYB İstanbul Şubesi Başkanı ve Festival Koordinatörü Mahmut Bıyıklı, festival kapsamında 30’a yakın oturum gerçekleştirileceğini kaydetti. Bıyıklı, festivalde yer alacak 100’e yakın şair, yazar,
sanatçı ve akademisyenin sinemaya ve edebiyata dair birikimlerini paylaşacaklarını aktardı. Bıyıklı, “Film, belgesel gösterimleri, sergiler olacak ve son günde de ödül törenimiz olacak. Ödül töreninde de bu ülkenin sinemasına, edebiyatına katkı veren, yürek veren değerli isimleri ödüllendireceğiz. Sinemada, edebiyatta uzun bir yürüyüşe çıkarak henüz çıraklık, kalfalık döneminde olan genç arkadaşlarımıza da şeref beratları verilecek” diye konuştu.
Bıyıklı, yıllardır edebiyatın sinemayı beslediğini, artık sinemanın da edebiyatı beslediği dönemlerin görüldüğünü dile getirdi. Bıyıklı, “Bundan sonra da sinema-edebiyat ilişkisi bütün etkileşimi ile devam edecek. Biz de bu festivalle birlikte bu etkileşimin alanlarını, felsefesini konuşmuş, anlamış ve tartışmış olacağız” ifadelerini kullandı.
“Edebiyatımız yoksa sinemamız da olmaz”
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan ise festivalin ilkini 1990 yılında düzenlediklerini
belirtti. Doğan, “Kültürel alanda gelenek oluşturmak gerçekten çok önemli. İstanbul Edebiyat Festivali, gerçek anlamda gelenekselleşmiş bir faaliyet. Bu da onun değerini kat kat arttırıyor. Bir defa iki defa yapılıp geçip gitseydi yine değerliydi ama süreklilik onu ayrıca değerli kılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Doğan, bugün sinemada yer alan filmlerin edebiyattan ve tiyatro metinlerinden etkilendiğine işaret etti. Doğan, konuyla ilgili örnekler ve istatistiki bilgiler vererek, “Edebiyatımız yoksa sinemamız olmaz desek yeri var” ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından santur sanatçısı Sedat Anar, mini bir konser verdi.
“9. İstanbul Edebiyat Festivali”
Diğer adı “Edebiyat Mevsimi” olan festivalde, Semih Kaplanoğlu, Atilla Dorsay, Ali Ural, Ahmet Yenilmez, Samed Karagöz, Elif Dağdeviren, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Kamil Koç, Ahmet Turgut, Burçak Evren, Mesut Uçakan, Nazif Tunç, Sefa Önal, Bestami Yazgan ve Seyid Çolak gibi birçok kişinin katılacağı söyleşiler yapılacak.
Bu yıl “Sinema ve Edebiyat” temasıyla düzenlenen festivalde, müzik dinletilerinin yanı sıra her güne özel film gösterimleri yapılacak ve kendi alanında adını duyurmuş çok sayıda konuşmacı yer alacak.